Gloria Victis! Dicsőség az ’56-os hősöknek!


Ebben a tanévben is több formában emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről, hőseiről.

A járványhelyzet jócskán felülírta az eddigi szokásokat: a hagyományos iskolai ünnepség helyett idén megemlékező kisfilmet láthattunk ( erről bővebben előző cikkünkben), és sajnos a Rákóczi Szövetség hagyományos fáklyás felvonulása is elmaradt Budapesten.

A rendkívüli helyzetre tekintettel a Szövetség október 22-én online közvetítette Gloria Victis 1956 Emlékünnepségét a forradalom bölcsőjéből, a budapesti Műegyetemről, amelybe több mint 300 Kárpát-medencei középiskola többezer diákja kapcsolódott be, így a mi tanulóink is.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek a lehetőséget és az élményt, az összetartozás érzését, melyet hangsúlyozott az a majd’100 élőkép is a Kárpát-medence számtalan pontjáról, melyben a diákok a forradalom jelképét, a lyukas zászlót emelték magasba. Ebbe Balassagyarmat is bekapcsolódott, iskolánk diákjainak részvételével.

Ugyancsak többéves szokás, hogy a végzős tanulók számára rendhagyó történelemórát is szervezünk a forradalom és szabadságharc még alaposabb megismerése szándékával. Idén érettségi előtt álló diákjaink a Szabadság, szerelem című filmet nézhették meg.

“Megyünk, valami láthatatlan
áramlás szívünket befutja,
akadozva száll még az ének,
de már mienk a pesti utca.”