Szeretni és tanítani őket


Legújabb képzésünk: a pedagógiai asszisztens

A 2020-21-es tanévtől új képzéssel gazdagodott iskolánk kínálata: a szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítását követően immár pedagógiai asszisztensek is kikerülhetnek a padsoraink közül. 

Örömmel vettük, hogy Balassagyarmaton nálunk indulhatott el ez az új szak. 


A most indult  képzésünk négy plusz egy tanévből áll. A negyedik év végén a diákok a közismereti tárgyakból – azaz magyarból, matematikából, történelemből, idegen nyelvből valamint szakmai tantárgyból érettségi vizsgát tesznek, majd az ötödik évben csak szakmai tárgyakat tanulnak, és év végén a pedagógiai ismeretek tantárgyból vizsgáznak, így szerezve szakmát.
Tanulóink a közismereti tartalmak mellett speciális tantárgyakat is tanulnak, úgymint pedagógia, pszichológia, pedagógiai szociológia, mentálhigiéné, szabadidőszervezés, gondozás.és egészségnevelés, munkahelyi egészség és biztonság valamint kommunikáció.


Fontos részét jelentik a képzésnek a külső, Balassagyarmat óvodáiban és az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiban zajló gyakorlatok. Az eddigi tapasztalatok alapján az óvónénik egyöntetűen arról számoltak be, hogy nagy segítséget jelentenek nekik a diákok, – akik egyébként mind lányok – és örülnek, hogy többéves, megalapozott képzésben részesülnek, mielőtt bekerülnek majd – a várhatóan jövőbeli – munkahelyükre.

Köszönettel tartozunk elsősorban Knyazoviczkiné Rutai Gabriellának, a Központi Óvoda vezetőjének a gyakorlati képzés elindításában nyújtott támogatásáért, valamint minden tagóvoda-vezetőnek és óvónőnek az együttműködésért.
Örömünkre szolgál, hogy nagy érdeklődés kísérte az új képzés meghirdetését. Az erre a szakra jelentkező diákok jól érzik magukat az iskolában, érdeklődőek és motiváltak. Tanulmányaikat követően mindannyian szeretnének ezen a területen hivatásra lelni, többen közülük óvodapedagógusok szeretnének lenni.

Az első fecskék….:-)


Mi sem mutatja jobban már pár hét után is a  pozitív hozzáállásukat a képzéshez és tanulmányaikhoz, mint az alábbi élménybeszámolóik első óvodai gyakorlatukról:
A gyerektől elolvadtam. Annyira jó volt hogy csak na! 🙂 Először a gyerekek furcsán néztek rám, hogy mit is keresek ott. Leültem hozzájuk és rajzoltam, legóztam és kirakóztam velük. Segítettem, ahol csak tudtam a gyerekeknek. Nagyon tetszett az első gyakorlat, és nagyon örülök, hogy erre a szakra jöttem.

☺

( Jantos Jázmin)

Már nagyon vártam, hogy mehessek az oviba. Nagyon aranyos volt mindenki, sokat segítettek. Úgy gondoltam, hogy a gyerekek majd nézni fognak, nem jönnek oda hozzám. De fordítva történt. ….Az egyik kislány megmutatott nekem egy könyvet, egy kisfiú kérdezte a műanyag állatok neveit. Amikor reggeliztek, mondták, hogy üljek oda én is. Gyurmázni is hívtak: mindenkinek csiga-bigát csináltam. Aztán kimentünk a ligetbe sétálni. Segítettem felvenni a pulcsijukat, felhúzni a cipzárt, és sokan mondták, hogy az ő párjuk legyek. Nagyon jól éreztem magam, már várom a következő alkalmat. 🙂 ”  (Hidvégi Anna)
“A Tappancs csoporthoz kerültem. Két asztalt megterítettünk számukra. Miután megreggeliztek, leszedtem az asztalokat.Ezután rajzoltunk és társasoztunk. Két fiú odajött hozzám, és egy aranyos kislány megölelt. Majd a gyerekek, az óvónéni és én leültük a szőnyegre és az óvónéni bemutatott és elmondta, hogy miért vagyok az oviban. …Nagyon tetszett a gyakorlat, kár, hogy kevés van belőle. 🙂 ” ( Veres Petra)

Nekem nagyon tetszett a gyakorlat. Közvetlenek és aranyosak voltak a gyerekek, sok szeretetet kaptam tőlük. Az óvónő, akivel voltam, szintén nagyon aranyos volt. Elmondta, mi lesz a feladatom, aztán játszottunk a gyerekekkel. Nagyon örülök, hogy végül ezt a szakmát választottam, mert ez olyan munka, amit nagyon szívesen csinálok. ( Oláh Boglárka)

Nagyon tetszett a gyakorlat. Az óvónénik nagyon kedvesek és segítőkeszek voltak.Sokat játszottam a gyerekekkel, segítettem nekik öltözni,mosdóba menni és tízóraizni is.Mivel nagyon szeretem a gyerekeket, öröm volt az ott töltött idő. Nagy meglepetésemre az egyik óvónéni volt az én régi óvónénim Rimócon,ennek még külön örültem! Megfigyeltem a gyerekek mindennapjait és sokat beszélgettem velük. Nagyon érdeklődőek, kíváncsiak voltak. Lehetne többször is gyakorlat! Alig várom már a következőt! 🙂 ” ( Vincze Georgina)

Nagyon jól éreztem magam a gyakorlaton. Annyira jó volt látni a gyereket, hogy ,,kicsik”, de mégis olyan ügyesek,okosak,aranyosak és szeretetteljesek. Az óvónénik is kedvesek és segítőkészek voltak. Örülök,hogy indult ilyen szakma és azt csinálhatom már most a gyakorlaton, amit szeretek, és majd a későbbiekben is ezzel foglalkozhatok.” ( Illés Krisztina)


Ha Te is kedvet érzel ahhoz, hogy gyermekekkel foglalkozz, szeretnéd, hogy ez legyen a  hivatásod, megismerhesd, mit is kell tudnia egy pedagógiai asszisztensnek, várunk a Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolába!

Horváth Zita, Bellér Annamária