XXX. Madách Imre-Mikszáth Kálmán vers-és prózamondó verseny


2020. január 17-én harmincadszor is megrendezte iskolánk a Madách-Mikszáth vers-és prózamondó versenyt.

Az előző esti múltidézés után a program visszatért a hagyományos kerékvágásba. A hajdani megyeháza díszterme immár újra készen állt , hogy fogadja a határon innen és túlról érkező versmondókat.

Régi barátaink mellett ( Zilah, Csenger, Pécs, valamint a balassagyarmati iskolák: Balassi Bálint Gimnázium és Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium) idén Pásztóról is érkeztek versenyzők. Összesen 18 verselő tehetség mutatta be tudását a szép számú közönségnek és természetesen a zsűrinek.

Szomorú hangulatot adott az idei versenynek, hogy a megrendezés előtt néhány héttel tragikus hirtelenséggel elhunyt Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, aki több éven keresztül töltötte be a zsűrielnöki posztot.

A zsűri így három tagból állt: Kun Ferencz a Rákóczi Szövetség képviseletében, valamint a verseny két felfedezettje: Matyók Annamária és Oláh Zoltán döntött a végső sorrendet illetően.

Idén a kötelező mű egy Szabó Lőrinc-vers volt, valamint minden versenyző egy szabadon választott alkotást is előadott.

A két forduló után a zsűri elvonult döntéshozatalra, ez idő alatt a közönség a Dallamos együttes és iskolánk végzős tanulója, Jóni Anita szívhez szóló előadását élvezhette.

Hosszas várakozás után végül kiderült a 30. Madách Imre-Mikszáth Kálmán vers-és prózamondó verseny végeredménye:

1. helyezést ért el Matus Laura – Balassi Bálint Gimnázium (felkészítő: Horváth Anita)


2. helyezett lett Nagy Sándor– Csenger, Kisvárdai Szakképzési Centrum Ady Endre Középiskolája és Kollégiuma (felkészítő: Török Ágnes)

3. helyezést ért el Oláh Kevin –  Mikszáth Kálmán Középiskola, Balassagyarmat (felkészítő: Nagy Anikó)


A magyarul legszebben beszélő versenyző Krausz Mira lett (Pécs, Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola )

A legjobb határon túli versenyző Seres Dorka Eszter (Zilah, Sylvania Főgimnázium ) a legjobb balassagyarmati pedig Matus Laura és Szunyogh Balázs (mindketten a Balassi Bálint Gimnázium tanulói)

A legjobb zilahi versenyző Seres Dorka Eszter lett (ennek a díját a csengeri iskola ajánlotta fel)

A zsűri különdíjasai: Krausz Mira (Pécs), Lajtos Virág Vanessza (Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium), Lukács Lili (Pécs, Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola), Bántó Koppány (Zilah, Sylvania főgimnázium)


A közönségdíjat Oláh Kevin, Kovács Richárd, a rendező iskola diákjai, valamint a csengeri Nagy Sándor nyerte el.

A verseny keretein belül idén is  volt lehetőség képzőművészeti alkotások készítésére: ez alkalommal Szabó Lőrinc, Madách Imre vagy Mikszáth Kálmán tevékenységét bemutató montázsokat vártak a szervezők.

Ezen a pályázaton megosztott első helyezést ért el a zilahi Juhos Júlia és Dudok Virág ( Mikszáth Kálmán Középiskola), második lett Szabó Zoltán szintén Zilahról, és megosztott harmadik helyen végzett Makkai Rebeka a Mikszáthból, valamint a csengeri Rózsa Márk.

A kétnapos rendezvény a Mikszáth Kálmán Középiskola kollektívájának példás összefogásával valósulhatott meg. Az előkészítő munka és a lebonyolítás során a pedagógusok és a technikai személyzet közösen dolgozott a nemes cél megvalósításáért. A szervezők nevében köszönetet mondunk mindenkinek, aki valamilyen formában segített abban, hogy a rendezvény sikeresen zárulhasson, valamint azoknak az egykori versmondóknak és kollégáknak, akik elfogadták meghívásunkat és jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt.

Köszönjük a fotókat iskolánk tanulójának, Teknős Dominiknak!

Bellér Annamária

Horváth Zita, a kétnapos program háziasszonya
Zérczi Miklós tagintézmény-vezető megnyitja a rendezvényt