A XXX. Madách Imre-Mikszáth Kálmán vers-és prózamondó verseny nosztalgiaestje


Immár harmincadik alkalommal rendezte meg iskolánk a Madách Imre-Mikszáth Kálmán vers-és prózamondó versenyt.

Harminc év nagyon hosszú idő. A jelenlegi középiskolások még meg sem születtek, amikor útjára indult az a vers-és prózamondó verseny, amely azóta is évről évre Balassagyarmatra invitálja az egész Kárpát-medencéből az irodalom szerelmeseit.

A jubileumi évforduló előtt tisztelegve a program ez alkalommal kétnapos volt. Január 16-án a megyeháza dísztermében gyülekeztek a verseny régi díjazottjai, egykori kollégák és Balassagyarmat prominens személyiségei.

A három évtizedes múlt minél teljesebb megidézéséhez a szervezők egy kiállítást is összeállítottak, amely felvonultatta a nyomtatott média összes fellelhető anyagát a versennyel kapcsolatosan, valamint pillanatképek és a régi versenyekről ismerős palóc népviseletes babák tették teljessé a nosztalgia-hangulatot.

“A költészet hatalma” című gálaesten az iskola diákjai és Horváth Zita műsorvezető közreműködésével felidéztük a harminc év emlékezetes pillanatait a kezdetektől egészen a közelmúltig.

A verseny kezdeteit dr. Bacskó József, iskolánk első igazgatója idézte fel,

majd Aszódi-Angyal Andrea lépett a színpadra, aki 1997-ben és 1998-ban is első helyezést ért el, és jelenleg Budapesten él.

A hangulatos beszélgetésekből megtudhattuk, hogyan emlékeznek a versmondók a régi versenyekre, mit jelent számukra Balassagyarmat, és mi minden történt velük azóta, amióta nálunk diadalmaskodtak. S ami mindannyiuk számára különleges élményt jelentett: sok év kihagyás után most ismét előadtak egy-egy verset vagy prózai alkotást.

Örömünkre szolgált, hogy köreinkben köszönthettük zilahi és csengeri testvériskoláink küldöttségét. Faluvégi Ervin, a zilahi Sylvania Főgimnázium aligazgatója, valamint Bokor László, a csengeri Ady Endre Gimnázium igazgatója szeretettel idézte fel a versennyel kapcsolatos emlékeit. Futó Friderika és Herner Bernadett videóüzenetben köszöntötte a gálaest résztvevőit, a csengeri Balogh Réka, Szabó János és Riczu Csaba pedig személyesen is részese tudott lenni a múltidézésnek.

Csengeri testvériskolánk képviselői
A zilahi delegáció

A Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumának képviselői szomorú apropóval bíró előadást adtak elő. A verseny megrendezése előtt néhány héttel tragikus hirtelenséggel elhunyt Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, aki több éven keresztül betöltötte a verseny zsűrielnöki posztját. Szász-Kolumbán Olga tanárnő és Matyók Annamária, a verseny többszörös egykori első helyezettje a készülő Kányádi-estjükből adott elő megrázó erejű részleteket.

Ugyancsak Laci bácsira emlékezve sírt a hegedű a rendező iskola két tanára, Nagy Anikó és Seres Ilona muzsikálásával.

A felvidéki magyarság képviseletében köszönthettük Majer-Illés Ivettet, aki egykori rimaszombati diákként a 2010-es évek elejének ikonikus alakja volt a versenyeken, sorra nyerte a Magyarul legszebben beszélő versenyzőnek járó díjat, valamint az első helyezéseket. Ivett is felidézte a versennyel kapcsolatos emlékeit, majd újra szavalt a számára oly sokat jelentő pódiumon, valamint sokoldalúságát bizonyítva énekelt is a közönségnek.

Majd a hazai pálya képviselői következtek. Oláh Zoltán, iskolánk egykori diákjának neve szinte már összeforrt a versennyel, a 2000-es évek elejének meghatározó versenyzője a későbbiekben immár zsűritagként is rendszeres résztvevőjévé vált a rendezvénynek.

Örömmel fogadta el meghívásunkat Kovács Péter és Pásztor Csaba is, ugyancsak volt mikszáthos tanulók. Mindketten szép emlékeket idéztek fel a versennyel kapcsolatban, és izgatottan álltak újra a színpadra egy-egy verssel.

Kovács Péter
Pásztor Csaba

A múltidézésbe még belefért a kulisszák mögötti világ, az egykori zsűritagok és a különböző helyszínek bemutatása, valamint a versmondóból színésszé ért fiatalok felsorakoztatása.

Videóüzenetet küldött Debrecenből Tóth Máté, aki a közelmúlt időszakának kiemelkedő versenyzője volt, és személyesen sem ő, sem a másik sikeres debreceni versenyző, Csökmei Henrik nem tudott eljönni hozzánk.

Az estet Barta Ágnes, a 2010-es balassagyarmati győzelme óta sokat foglalkoztatott színésznőként dolgozó egykori versmondónk kedves videóüzenete zárta.

A gálaest időutazása ugyan aznap este véget ért, ám a rendezők szívügyüknek tekintik a 30 éves hagyomány életben tartását, és ígérik: “A hagyomány tovább él!”

Teknős Dominik fotói