Trónok harca a múzeumban


Ebben a tanévben is folytatódik iskolánk és a Palóc Múzeum közötti gyümölcsöző együttműködés, melynek keretében diákjaink rendhagyó tanórákon vehetnek részt a múzeumban.

Idén eddig két osztály (10. V és a 11. D) látogatott el a ritka kincseket őrző épület falai közé, hogy felfedezzék a múzeum és George R. R. Martin fiatalok által kedvelt, és az érettségi tételsorba is betehető regényének, a Trónok harcának világát.

Rácz Rita, a múzeum irodalomtörténésze érdekes programmal várta a diákokat. A tárlatok megtekintése után -ami a tanulóknak azért is jelentett különleges élményt, mert sokan közülük most jártak először a múzeumban-egy olyan feladatsort kellett kitölteniük, melynek kérdései felölelték a kiállítások anyagát és az említett regény szereplőit, cselekményét. Sőt, nem egyszerűen felölelték, hanem párhuzamokat láttattak meg a palóc népi kultúra ( és általában az emberiség) alapmotívumai és a regény között.

A diákok élvezettel vettek részt a programban, fedezték fel a kiállítások anyagában akár saját településük még élő szokásait, és külön öröm, hogy sokan azóta is emlegetik a múzeumban tett látogatás pillanatait, és örömmel újságolják: “Képzelje, tanárnő, elkezdtem olvasni a Trónok harcát!”

A programsorozat folytatódik, a közeljövőben két újabb osztály fog ellátogatni a Palóc Múzeumba, ahol Mikszáth Kálmán világával ismerkedhetnek majd meg- rendhagyó keretek között.

Bellér Annamária