Az 1956-os forradalom után nem volt kegyelem!


Ismét rendhagyó történelemórán vehettek részt iskolánk 12-es diákjai. Ezúttal egy kereskedelmi forgalomban nem látható filmet nézhettek meg az érettségi előtt álló tanulók: Matúz Gábor balassagyarmati származású rendező Nincs kegyelem című alkotását.

A film az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz előzményeit és eseményeit dolgozza fel kíméletlen őszinteséggel. Nyoma sincs pátosznak és “az idő mindent megszépít” hazug érzésének. Mert vannak dolgok, amiket nem lehet megszépíteni és elfelejteni! A mai fiatalok számára talán sokkoló lehet az akkori valóság brutalitása, de ahhoz, hogy átértékeljük jelenünket és tanuljunk a múltból, elengedhetetlen ennek a szörnyű valóságnak a megismerése.

Matúz Gábor filmje ügyesen elegyíti a mindennapok világát (szerelem, emberi kapcsolatok) és a “nagypolitika” eseményeit, rávilágítva arra, hogy a kettő szorosan összefonódik egymással! Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlások egyik legvéresebb fejezetének, a salgótarjáni sortűznek több mint 50, egyes források szerint 100 halálos áldozata volt, a legfiatalabb egy 10 éves gyerek. A film megrázóan mutatja be a pufajkások árulását, együttműködését a szovjet katonák vérgőzös “rendcsinálásával”. A diákok véleménye is hasonló volt: magát a valóságot láthatták a maga akkori szörnyűségében, amiből a következő generációknak tanulniuk kell!