Rákóczi-tábor


Cum Deo pro Patria et Libertate

Határontúli és anyaországi diákok találkoztak Balassagyarmaton szeptember utolsó hétvégéjén.
A magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította, melyhez a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Középiskola is csatlakozott. A Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének (NMPSZSZ) és a Rákóczi Szövetségnek támogatásával Kárpát-medencei diáktábort szerveztünk a Nyírjes üdülőben, ahová Csapról (Kárpátalja), Nagyváradról (Partium), Topolyáról (Délvidék) és Békéscsabáról érkeztek diákok és kísérő tanáraik.

A nagyságos fejedelem harciasságának megfelelő vonal mentén szerveződött tábor színes programokkal várta a fiatalokat, különös hangsúlyt fektetve Nógrád megye Rákóczi-vonatkozásaira, II. Rákóczi Ferenc eszmeiségének feldolgozására és a különböző régiókból érkezettek ismerkedésére, az identitást megtartó és erősítő közösségi programok megvalósítására.

Az érkezés estéjén Kobl Gábor bűnmegelőzési tanácsadó csapatépítő játékai segítették a kezdetben még egymásnak ismeretlen diákok között kialakítani az összhangot. Az egészséges életmód jegyében minden reggel tornával indult, megadva a napok lendületét. A táborlakók ellátogattak Szécsénybe, ahol a Kubinyi Ferenc Múzeumban Bellér Annamária tanárnő előadásában – Mit üzen ma Rákóczi? – a fejedelem eszméiről, erkölcsről, az Istenbe és hazájába vetett erős hitéről beszélt a hallgatóknak. A múzeumi tárlatvezetés során lehetőség nyílt megismerkedni Nógrád megye történetével. A társaság felkereste az 1705-ös országgyűlés helyszínét, a Borjúpástot, majd az ebédet követően Romhányba utaztak. Az utazásnak nem mindennapi hangulatot teremtett a balassagyarmati Büntetésvégrehajtási Intézetének rabszállítója, a diákok és tanárok egyaránt élvezték a különleges járműben való elhelyezést.

Rákóczi utolsó nagy csatájának helyszínére érkezvén megkoszorúzásra került a emlékmű. A emlékünnepségen a táborlakókon kívül részt Vass Miklós, a NMPSZSZ elnöke, Zérczi Miklós, a Mikszáth Kálmán Középiskola igazgatója és Dr. Budai István bv. dandártábornok, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka. A koszorúzást követően ellátogattunk Rákóczi mogyorófájához, majd felfrissültünk a Fáradt Vándor Panzióban.
A délután lezárásaként a parancsnok úr előadásban megismerkedhettünk a balassagyarmati börtön történetével, a büntetésvégrehajtás feladataival, különösképpen a reintegrációval, annak fontosságával.
A bográcsos vacsorát követően Szántó Viktor r. hadnagy látogatott el a táborba, lehetőséget biztosítva a jelenlevőknek megismerkedni a rendőrség munkájával. Az érdeklődő fiatalok felpróbálhatták a bevetési öltözetet és gépkarabély szétszedés-összeszerelés versenyre is sor került. 

A harmadik napon csatlakoztak a táborozók a Mozdulj Gyarmat! programhoz, kihasználva a lehetőséget megismerkedni a különböző sporteszközökkel, sportokkal, különösen a Teqballal, és találkozni a sportágat népszerűsítő, ezért idelátogató spanyol Carles Puyol és brazil Cafu futball-legendákkal.

A délután folyamán Nagy Anikó tanárnő a művészetek világa felé fordította a figyelmet. Hegedűjátékával kísérve dalra fakadtak a diákok és tanáraik egyaránt, közben pedig elkészítették/megfestették Rákóczi zászlóját.

A sikeres programot követően Gál Zoltán tanár úr felügyelete mellett lehetőség nyílt kipróbálni, ki milyen ügyesen lő célba puskával, illetve pisztollyal. Az esti program részeként Dr. Kökény István – Hol sírjaink domborulnak című – vetítettképes előadásában elkalauzolta a hallgatóságot a Don-kanyarba, ahol a nagyapja hunyt el a háborúban, s ahol felkereste fiával egyetemben annak sírhelyét. A megindító beszámolót követően került sor a tábor hivatalos lezárására. A rendezvény utolsó napja a csomagolással, utazásra való felkészüléssel telt el, de még lehetőség nyílt lövészetre és íjászkodásra is.

A csomagjaikkal útra kelő gyerekek nehezen váltak el, a viszontlátás reményében búcsúztak el egymástól, könnyeiket törölgetve.
A szervezők és résztvevők részéről is sikeresnek találtatott a találkozó, előrevetítve a folytatást.

Sajtóvisszhang:

Támogatók:
Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége
Rákóczi Szövetség
Salgótarjáni Szakképzési Centrum
SSZC Mikszáth Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Balassagyarmati Rendőrkapitányság
Kubinyi Ferenc Múzeum, Szécsény
Fáradt Vándor Panzió
A Balassagyarmati Fegyház és Börtön
Badisz VSE