XXIX. Madách-Mikszáth vers-és prózamondó verseny


Huszonkilencedik éve annak, hogy iskolánk versmondó versennyel tiszteleg a magyar irodalom és a Nógrád megyéhez kötődő irodalomtörténet két neves személyisége, Madách Imre és Mikszáth Kálmán-utóbbi iskolánk névadója- előtt.

Az idei eseményre 25 versenyző érkezett az anyaországból és határon túlról. Ady Endre halálának 100. évfordulója kapcsán a kötelező mű egy Ady-vers volt, mellette pedig minden versmondó egy szabadon választott költeményt adott elő.

A zsűri tagja volt: Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Kun Ferencz, a Rákóczi Szövetség alelnöke és Majer-Illés Ivett, versmondó versenyünk egyik felfedezettje, számos díj tulajdonosa.

PDF Embedder requires a url attribute

Döntésük értelmében az első helyezést Futó Friderika, a zilahi Sylvánia Főgimnázium tanulója érte el, felkészítő tanára Szabó Katalin.


Második helyen a debreceni Csökmei Henrik Imre végzett, aki a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolából érkezett, felkészítő tanára Bécsi Zoltánné Maczkó Adrienn.


A harmadik helyezést Matus Laura, a Balassi Bálint Gimnázium tanulója érte el, felkészítő tanára Horváth Anita.

PDF Embedder requires a url attribute

Különdíjasok:

Közönségdíj: Bene András, Mikszáth Kálmán Középiskola, Balassagyarmat

A rendező iskola különdíja: Kacsári Kitti, Mikszáth Kálmán Középiskola, Balassagyarmat

A zsűri különdíja: Szabó Keve József, Bolyai Gimnázium, Salgótarján

A legjobb határon túli versenyző: Galamb Krisztián, Rimaszombat, Kereskedelmi Akadémia.

A magyarul legszebben beszélő versenyző: Futó Friderika, Zilah, Sylvania Főgimnázium

Különleges előadásmódjáért Oláh Zoltán különdíjában részesült Böszörményi Barnabás, Rimaszombat, Református Gimnázium.

A Mikszáth Társaság különdíját kapta: Tóth Máté, Debrecen, Balásházy János Gyakorló Középiskola.

A versmondó versenyhez képzőművészeti és történelmi pályázat is kapcsolódott. Az előbbire benevezők feladata illusztráció készítése volt egy szabadon választott Ady-vershez, utóbbi megmérettetés során pedig a “csehkiverés”, Civitas Fortissima 100. évfordulója apropóján történelmi esszét kellett készíteni. A képzőművészeti pályázat első helyezettje a budapesti Juhos Julianna lett, míg a történelmi esszé írásában Jóni Anita jeleskedett.

Gratulálunk mindenkinek, jövőre találkozunk a többnaposra tervezett jubileumi, harmincadik Madách-Mikszáth vers-és prózamondó versenyen.

Köszönjük támogatóinknak, hogy hozzájárultak a rendezvény sikeres megvalósításához!

Bellér A.

https://youtu.be/_uma4xxOObY