Boszorkányok és kísértetek között


Iskolánknak már régóta tartó gyümölcsöző kapcsolata van a Palóc Múzeummal. Diákjainknak ebben a tanévben is lehetőségük nyílt arra, hogy részt vegyenek a múzeum munkatársai által tartott rendhagyó tanórákon.

A projekt – amelynek keretén belül a tanév során öt alkalommal látogattunk el a Palóc Liget árnyai között megbúvó, mindenféle izgalmas felfedezni valót tartogató épületbe – fő célkitűzése a halmozottan hátrányos helyzetű diákok felkarolása volt. Ők minden alkalommal jelen voltak a foglalkozásokon, ezzel is segítve kiemelésüket a sokszor nagyon nehéz hétköznapi környezetükből.

A rendhagyó tanórák, melyeket Steinmacher Kornélia, a múzeum irodalomtörténésze tartott, nagyon érdekesek voltak. Olyan jellegű témákról hallhattak a gyerekek, amelyek a tanmeneteknek nem szerves részei, így például  belecsöppenhettek a boszorkányság és a kísértetek világába, de részesei lehettek angol nyelvű tárlatvezetésnek is. Öröm volt látni, hogy a foglalkozások egy új világot nyitottak meg a diákok számára, kiemelve őket megszokott, mobiltelefonra és számítógépre épülő hétköznapi rutinjukból.

Köszönjük a Palóc Múzeumnak a lehetőséget!