Kárpátaljai kirándulás


Kalandos utazáson vehetett részt iskolánk négy tanulója a május 11-13-i hétvégén, amikor is a Rákóczi Szövetség jóvoltából Kárpátalján kirándulhattak.

A többi környező országba való utazástól eltérően Ukrajnára belépni szokatlanul nehézkes és lassú a vámellenőrzés miatt. Miután ezen sikeresen túljutottunk, Kárpátalja legjobb állapotában lévő várát látogattuk meg Munkácson. Hosszú utazásunk ezután a makkosjánosi szállás elfoglalásával zárult. Másnap idegenvezetőnk – Popovics Béla – elvitt minket arra a helyre, ahol Feszty Árpád Magyarok bejövetele (1896) c. körképének vázlatai készültek, s ahol ezt megörökítendő, egy látványos emlékmű épült. Kirándulásunk következő állomása Szolyva volt, ahol megismerkedhettünk a „Málenkij robot”-al, annak hátterével és megemlékeztünk az áldozatokról. A nap utolsó programpontja – mely egyben a legkalandosabb része lett utunknak, a Vereckei-hágó volt. A hágóhoz vezető út még az ukrajnai viszonyokhoz képest is jelentősen rosszabb volt, s a céltól mintegy 3 km-re az egyik autóbusz a mélyedésekben meg is feneklett. Így innét gyalogosan közelítettük meg az emlékművet. A séta nem vette el jókedvünket és vidáman tekergőzött csapatunk emberkígyója. Az emlékműhöz érve a látvány és a hely szelleme magával ragadta a jelenlévőket. A koszorúzás és megemlékezés után talán sosem szólt még ilyen szépen és meghatón a magyar himnusz, midőn akkor, kézen fogva körbeálltuk az emlékművet, s úgy szólt ajkunkról nemzeti imánk. Az ünnepség után a csapat fele autóbusszal, a másik fele – jármű hiányában – gyalogosan indult lefelé a hegyről. A hegy lábánál lévő településre lejutva szembesültünk azzal, hogy az autóbuszunkra továbbra sem számíthatunk. Így mintegy 2 órát várakozni kényszerültünk. s egy terebélyes fa alatt kerestünk menedéket az égető napsugarak elől. Jó hangulatban várakoztunk, s végig énekeltük az utat. A vacsora után a diákok foglalkozáson/táncházon vettek részt, s a fárasztó nap után gyors alvás volt a további program.

Az utolsó napon Beregszászra utaztunk, ahol megálltunk Szent István király szobránál, majd rövid városnézést és vásárlást követően szentmisén/istentiszteleten vettünk részt. S így érkeztünk el a búcsúzás pillanatáig.

Vidám, kalandos hétvégén vehettünk részt, melyen új barátságok születtek.

Kárpátaljai kirándulás