A szerelem kémiája


Az iskolánkban működő Rákóczi Szövetség szervezésében diákjaink rendhagyó tanórán vehettek részt, melynek keretén belül kissé más szemszögből járta körbe a szerelem témáját Dr. Gloviczki Eszter.

Az előadó, bár szakmai kifejezéseket is használt, mégis közérthetően magyarázta el azokat a bio-kémiai folyamatokat, melye a szerelmes ember szervezetében végbemennek. Rávilágított és segített megérteni a különböző helyzeteket, melyekre való reagálásunk ezen folyamatok következményei.
Felhívta a figyelmet, hogy jelenleg 10 párkapcsolatból átlagosan 7 kudarcot vall, s hogy ezen kudarcok elébe lehet menni, ha megértjük a különböző hormonok kiválasztásának feltételeit és tulajdonságait, azoknak a szervezetünkre való hatásait.

A szerelem létrejöttében, lángolásában és elmúlásában öt hormon játszik fontos szerepet. A fenil-etil-amin (más néven szerelem hormon), amely kábítószerként hatva egyfajta módosult tudatállapotot idéz elő az agyban, kialakítva azt a bizonyos “rózsaszín ködöt” és lebegő érzést, amely általában maximum két évig tart, aztán az agy leállítja a termelését. Ez a hormon megemeli a dopamin szintet és lecsökkenti a szerotonin szintet (előbbi a jutalmazási hormon, utóbbi pedig a “normálisság” hormon….)

Nagyon fontos szerepet játszik még csokoládéból is oly jól ismert endorfin, vagy boldogság hormon, amely egy rendkívül erős anyag, és ugyanúgy függőséget tud okozni, mint a szerelem hormon….valamint az oxytocin (kötődés hormon), amely minden társas kapcsolatban, barátságban, a szülő-gyermek kapcsolat elmélyülésében szerepet játszik, fokozza annak szorosságát és memóriát képes írni. Ez a hormon bármeddig termelődik, akár életünk végéig is, és mi magunk is tehetünk azért, hogy fokozzuk kapcsolataink minőségét…

A szerelem kémiája