A jövő a te kezedben van


Végre iskolánk is elmondhatja magáról, hogy a környezetbarát intézmények közé tartozik: nálunk is bevezetésre került a szelektív hulladékgyűjtés. Minden épületünkben, minden emeleten és szárnyban hulladékgyűjtő szigetek, három különböző színű kukába várják az újrahasznosítható papír-, műanyag- és fémhulladékot.

A szelektív hulladékgyűjtés elvi alapjait lefektetve, Rásztoka-Veres Eszter, a nógrádmarcali Zöld Híd Nonprofit Kft. előadója – aki temérdek teendője között is nagy örömmel szakított időt számunkra, hogy eleget tegyen a meghívásunknak – beszélt nekünk a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjéről, felhívva fontosságára a tanulók figyelmét. Az ötven perces előadás keretében képekben is bemutatta, hogyan néz ki a nógrádmarcali hulladékgyűjtő, hogyan továbbítják az újrahasznosítható hulladékot, és hogyan dolgozzák fel a nem újrahasznosítható szemetet. Lelkesítő videókon láthattunk különböző környezetvédelmi programokra példát – mint a Tiszai PET Kupa –, és mélyen elszomorító képsorokon szembesülhettünk, milyen hatalmas méreteket öltött napjainkra a környezetszennyezés.

A hulladékgyűjtő szigeteknek köszönhetően most már a sok energiaitalos fémdoboz, üdítős műanyagflakon és egyes dolgozat nem a szemétdombon végzi, hanem valamilyen új formában szolgál minket tovább. A teljesség igénye nélkül: alkatrészek, kartondobozok, irodai papír, tojástartó, kerti pad, virágcserép, esetleg DVD-tok készül belőlük. Fontos tudnotok, hogy egy-egy anyag újrahasznosítása során rengeteg alapanyagot és energiát spórolnak meg, azon kívül, hogy ezek nem a szeméttelepen, a szemétégetőben, vagy az óceánokat és a talajt szennyező anyagként végzik. Az interneten sok oldalon utána tudtok nézni, milyen anyagok kerülhetnek a szelektív gyűjtőbe, hogyan készülnek az újra-anyagok, és milyen más környezetbarát megoldással járulhattok még hozzá környezetünk védelméhez akár otthon is! (Pl. kémiai tisztítószerek helyett természetes anyagokat használjunk, ne nyitott csapnál mossunk fogat, autózás helyett biciklizzünk, ha tehetjük stb.)

Bízunk benne, hogy ezzel az iskolánk mindennapjaiba bevezetett környezetbarát megoldással számotokra is szembetűnőbbé, fontosabbá és megszokottabbá válik a környezetünkre való fokozott figyelem. Hiszen a mi feladatunk, és mindannyiunk felelőssége közvetlen és távolabbi környezetünk védelme. Ahogyan a filmeken is láthattuk, a közvetlen környezetünkben szétszórt szemét az egész Földet szennyezi, és nem csak az utca, város vagy megye lakosainak „szúrja a szemét”. Tudatosítanunk kell magunkban azt is, a környezetünkért most kell tennünk és nem várhatunk holnapig, vagy a következő generációra, hogy megtegye helyettünk. Ahogy a mondás is tartja: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. Mutasd meg, hogy a szellemi lábnyom, amelyet magad után hagysz, nagyobb, mint az ökológiai!

Hering Noémi

A jövő a te kezedben van