Esterházy János emlékünnepség – 2018


Esterházy János felvidéki mártír sorsú politikusra emlékezett Budapesten a Rákóczi Szövetség. Az emlékünnepség 10 órakor a himnusz éneklésével kezdődött a Szép utcai emléktáblánál.

A Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottság 1991 óta rendez emlékünnepségét Budapesten, ahol minden évben Esterházy Emlékplakettet és elismerő oklevelet adományoznak olyan személyek és intézmények részére, akik és amelyek a felvidéki magyar közösség szolgálatában kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, illetve gróf Esterházy János mártír sorsú politikus szellemi örökségének megőrzéséért és megismertetéséért kiemelkedő munkát végeztek.

Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke és az Esterházy János Emlékbizottság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szeleczki Mónika szavalatában Mécs László költeményét hallgathattuk meg. Ezt követte dr. Zsigmond Barna Pál, a Fidesz határon túli magyar ügyekért felelős igazgatójának ünnepi beszéde.

Az ünnepség a koszorúzással és a Szózat éneklésével zárult.

A megemlékezésen iskolánk is képviseltette magát Csikány Emese, Jakus Attila, Szabó Csaba, Ujhelyi Dorottya diákok, illetve Czibulya Márk tanár úr személyében.

Esterházy János emlékünnepség – 2018