Vezetőképző Budapesten 7.


A Rákóczi Szövetség jóvoltából két diákunk – Csikány Emese és Varga Bianka – vezetőképzőn vehetett részt Budapesten február 16-17. között. Az eseményen – melynek a Hunguest Hotel Millennium adott otthont – mintegy 100 diák és tanár vett részt Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról.

A megnyitót követően Takaró Mihály irodalomtörténész előadásában kitért arra, hogy egy mozaikokból kirakott kép egyenlő az életben való előrelátással, mégis sokan vannak, akik csak csőlátásúak, vagyis a rengeteg mozaikból egyetlen egyet látnak, ami önmagában nem ér semmit. Te, mint ember jól cselekszel? Ne csak a mának élj, hanem a jövőt is lásd, a következő generációk életét is, hogy nekik jó legyen! Támogasd a nemzeti kisebbségi kérdést egy aláírással, hogy a következő nemzedékek egy jobb jövőben élhessenek!

Az előadást követően a diákok és tanárok különváltak. A tanárok a MOM Kulturális Központban tekinthették meg a Magyar Állami Népi Együttes magával ragadó Aranyba táncolva előadását.

Mivel sokan voltunk 6 fős csoportokba rendeztek minket. Ebben a pár órában a kommunikációs képességeink tették próbára, az együttműködésünket csoportjainkon belül és más-más kihívás elé állítottak. A hangulat elég hamar jó lett, mindenki feloldódott. A kommunikáció és a bizalom fontos dolog ezt megtanultuk.

Másnap délelőtt Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke látogatott el hozzánk. Felhívta figyelmünket a FUEN által kezdeményezett Kisebbségvédelmi Kezdeményezésre majd a sajtó előtt ő maga is aláírta petíciót, buzdítva mindenkit a követésére.

Ezután meglátogattuk a Petőfi Irodalmi Múzeumot, ahol a diákok múzeum pedagógiai foglalkozáson, tárlatvezetésen vettek részt. Petőfi Sándor es Arany János barátságával kezdtük, majd Arany János életét és műveit ismerhettük meg a tárlatvezető előadása által. Színvonalas, sokszínű ez a múzeum, hiszen nem nyersen mutatja be Arany életét es műveit. Emellett egy játékos foglalkozások is részt vehettünk Aranyhoz kapcsolódóan.

Az ebéd elfogyasztását követően a Magyar Nemzeti Múzeumban vettünk részt tárlatvezetésen. A létszámunk miatt itt is csoportokba rendeztek minket, és mi a Középkort kaptuk meg. Az előadás módja nekem nagyon tetszett, mert a mi nyelvünkön adott elő egy ott dolgozó önkéntes lány. Közvetlen volt és hagyta, hogy mi is bekapcsolódjunk és hozzá tegyünk az előadásához.

A múzeumi program után kis szabadidőt kaptunk a városban, majd a szállodába visszautazva a vacsora következett. Ekkor ismét kettő váltunk. A tanárok Csepelre utaztak, ahol a Trap Factoryban szabaduló szobákban próbálhatták ki magukat, mi diákok pedig ismét csapatépítő, ismerkedő, játékos programon vettünk részt Mónika vezetésével. Tojásejtőernyőt kellett építenünk szatyorból, WC papírból, cérnából, 2 db csipeszből és egy műanyag pohárból. Emellett el kellett “adnunk” ezt a terméket, szerintem jópofára sikerült mindenki bemutatója.

A vezetőképző utolsó napján, szentmisét követően került sor a rendezvény lezárására. Nagyszerű programokon vehettünk részt, ahol a tanárok és diákok egyaránt értékes előadások, programok részesei lehettek.

Csikány Emese (12.D)

Vezetőképző Budapesten 7.