Tizedszer is Civitas Fortissima Kárpát-medencei Történelmi Verseny


“Azon nemzet, amely múltját veszni hagyja, a jövő síremlékét ássa meg.”-Ezekkel a szavakkal nyitotta meg az immár tizedik alkalommal megrendezett Civitas Fortissima Kárpát-medencei Történelmi Versenyt Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere.

Tíz év- ebből iskolánk nyolc alkalommal képviseltette magát ezen a rangos, az utóbbi években-a trianoni határok megléte miatt sajnos – nemzetközivé bővült versenyen.

Többszáz oldalnyi szakirodalom, előzetes feladat, rengeteg megtanulásra váró tényanyag- ez ennek a versenynek az egyik oldala. Ám ott van a másik is: a semmihez sem fogható hangulat, az elszakított országrészek fiataljaival való találkozás öröme, a közös téma iránti érdeklődés.

Talán ez utóbbi lehet az oka annak, hogy idén már a tanév elején a következő kérdéssel fogadtak azok a diákok, akik tavaly is részt vettek a versenyen: “Tanárnő! Ugye idén is indulunk?” Hát lehet erre nemet mondani?

Természetesen indultunk, és kezdetét vette a felkészülés. Többszáz oldalnyi szakirodalom, előzetes feladat, rengeteg megtanulásra váró tényanyag- minden megismétlődött. A hangulat is, ezért az idei megmérettetés is örök emlék marad a résztvevők számára. Az egyik csapattag, Ujhelyi Dorottya így fogalmazta meg élményeit:

Idén második alkalommal vehettünk részt osztályom néhány tagjával a Civitas Fortissima Kárpát-medencei Történelmi Vetélkedőn. A versenyen közel 15 iskola diákjai mérték össze tudásukat. A verseny megnyitója után részt vettünk a városi ünnepségen és a koszorúzáson, majd visszamentünk a Városháza dísztermébe, hogy elkezdjük a verseny első részének a megírását. Minden csapatnál látható volt az összefogás és a közös munka. A feladatok a Civitas Fortissimáról és az I.világháborúról szóltak. Miután végeztünk az első résszel, elmentünk megebédelni, és ezután következett a második rész. Ekkor már látszott a csapatokon a fáradtság, de mindenki próbálta legjobb tudása szerint megírni a feladatlapot, amiben keresztrejtvény és fogalmazás (levélírás két hadifogolytáborból) is szerepelt.  Az eredményhirdetésre csak másnap reggel került sor. Ekkor már nagyon izgatott volt az összes csapat. Nagy élmény volt részt venni ezen a versenyen második alkalommal is. Büszkeséggel töltött el, hogy városom e nemes eseményének alkalmából rendezett megmérettetésen ennyi helyről érkeztek diákok. Remélem, jövőre is képviselik iskolánkat ezen a nagyszabású vetélkedőn.

A vetélkedő főszervezője, Kertész Csilla és csapata idén is sokszínű és nehéz feladatlapokkal várta a Kárpát-medence minden szegletéből érkezett tizenhat csapatot. A megnyitó után közösen részt vettünk a városi megemlékezésen, ahol Kőszegi Dominik a versenyzők nevében koszorúzott is.

 

Az ünnepélyes eredményhirdetésre másnap került sor. A Harnos NikolettUjhelyi DorottyaKőszegi Dominik (12. KV) alkotta csapat az előkelő 8. , míg a Tani LucaTomis NikolaszSzabó Csaba ( 12. KV) összeállítású csapat a szintén nagyon jó eredménynek számító 9. helyen végzett. Az előbbi csapat a hét balassagyarmati csoport közül a harmadik, utóbbi pedig a negyedik helyen zárta a versenyt. A szép eredményekkel elégedettek lehetünk, mert- ahogyan dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke is elmondta-: ennek a versenynek csak győztesei vannak!

Büszkék lehetünk diákjaink teljesítményére,hozzáállására, az esemény során tanúsított magatartására!