Emléktúrán az Ifjú Polgárőrök


Balassagyarmatot, 1919. január 29-én, a magyar katonák hősiessége és a fegyvert fogó polgárok, vasutasok önfeláldozása felszabadította az idegen uralom alól. Cselekedetük értékét növeli, hogy mindezt önszántukból, a hatalom akaratával dacolva vívták ki. 99 éve Magyarnándorból érkezett a segítség, s ennek emlékére január 29-én mi is teljesítettük ezt a gyalogtúrát.

Iskolánkban már több éve folyik a rendészeti képzés – mondhatni „húzószakként” – s az évforduló kapcsán a kilencedikes rendész tanulókkal úgy döntöttünk, hogy végigjárjuk az egykori segítők által megtett útvonalat.

Autóbusszal elutaztunk Magyarnándorba, s a helyi vasútállomásról Balassagyarmat felé vettük az irányt. Az enyhe idő miatt nehézkesen tudtunk csak haladni a süppedős, sáros földutakon, több kis patakon, csermelyen átgázolva. Kis csapatunk vidáman, jókedvűen vette az akadályokat, s bár kellően kifáradva, sárosan, de a teljesítménytől áthatott jóérzéssel ragyogó arcokkal értünk be a gyarmati vasútállomásra, s onnét iskolánk udvarára.

Ez a nap azonban nem csak a túráról szólt. Iskolánkban aktívan működik Gál Zoltán tanúr úr vezetése mellett az Ifjú Polgárőrség, melyhez kiemelkedően sokan csatlakoztak. S ezen a napon további diákokkal bővült a Nógrád megyei Ifjú Polgárőrök tagsága. Ugyanis a teljesítménytúra végső aktusaként avatásra került sor. Az avatási ünnepségen részt vett Vass Miklós, a Nógrád megyei polgárőr szövetség elnöke, aki köszöntötte az új csatlakozókat a szervezetben. Biztosította őket a szövetség támogatásáról, segítségéről a rájuk váró, önként vállalt feladatok elvégzése során. Biztatta őket, hogy az iskolát elhagyva, felnőttként is legyenek aktív polgárőrök.

Az avatás után Zérczi Miklós tagintézményvezető szólt a diákokhoz, gratulálva a teljesítményükhöz és jó munkát kívánva ifjú polgárőri tevékenységükhöz, egyben átadva a naphoz fűződő emléklapot.

Sokféle módja van, hogy az ember hasznosan töltse el szabadidejét, áldozva a közért is. Ezzel talán jobban megbecsülve a ránk hagyott örökséget, melyet meg kell őriznünk és lehetőségeinkhez képest kamatoztatni kell. Ezek a diákok egy lépést tettek ennek irányában, nekünk már csak segítenünk kell őket ebben.

Emléktúrán az Ifjú Polgárőrök