A Civitas Fortissima Múzeumban jártunk


Az 1919-es csehkiverésre emlékezve iskolánk végzős szakgimnazistái rendhagyó történelemórák keretében ellátogattak a Civitas Fortissima Múzeumba. A nemrégiben felújított impozáns épület méltó díszletéül szolgál a kiállításnak, amely az első világháborút követő időszaknak, a bátor balassagyarmati polgároknak állít emléket.

A diákok érdeklődve hallgatták Harth Tamás tárlatvezető szavait, és figyelmesen szemlélték a különleges kiállítási tárgyakat.

A múzeumi látogatás során az 1919. január 29-i csehkiveréssel -ami miatt városunk elnyerte a Civitas Fortissima címet- kapcsolatos eseményeket ismertették. Megismerhettünk pár akkori tárgyat, például gépfegyvereket, puskákat és az akkori ruhaviseletet is. Láthattuk a vasútállomás akkori külsejét is, a hősi halottak névsorát és a harcok résztvevőit is. Úgy gondolom, ezeket a dolgokat fontos megismernie minden balassagyarmati lakosnak.” ( Deme Martin, 12. D osztály)

2018. január 29-én osztályunknak alkalma adódott meglátogatni a balassagyarmati Civitas Fortissima Múzeumot. Reggel a múzeum előtt találkozott az osztály, és miután mindenki megérkezett, beléptünk az épületbe, ahol a dolgozók nagy örömmel fogadtak. Megkezdődött a múltba való visszatekintés. Megtekinthettünk pár I. világháborús fegyvert és öltözéket, amit lehetőségünk volt felpróbálni is. Betekintést nyertünk Matúz Gábor A legbátrabb város” című filmjébe és átérezhettük az akkori balassagyarmati lakosok helyzetét. A film után bemutatták nekünk a kiállítótermeket, ahol sok érdekes dolgot láthattunk Balassagyarmat történetéről. Véleményem szerint mindenki élvezte a kis történelmi kirándulást.” ( Kornya Elonita, 12. KV osztály)