XXVIII. Madách-Mikszáth vers- és prózamondó verseny


Ebben a tanévben is – immáron 28. alkalommal – megrendeztük a Madách Imre-Mikszáth Kálmán vers- és prózamondó versenyünket. A novemberben szétküldött felhívásra 12 iskolából jött jelentkezés. Küldtek választ régi ismerősök ( Pécsről, Zilahról, Csengerről, Vácról, Rimaszombatról és Gyarmatról is:a Balassiból, a Szent-Györgyiből, a Szondiból), de nagy örömünkre új ismeretségek is születtek, hiszen elfogadták meghívásunkat Debrecenből, Nagymegyerből és Hidaskürtről is. Iskolánkat három tanuló képviselte: Kacsári Kitti 10.D, Kovács Evelin 9.D és Szemesi Dávid 11.D osztályos tanulók.

A megmérettetésre 2018.január 19-én, pénteken került sor az Önkormányzat dísztermében. Először egy rövid műsorra került sor: Matyók Annamária szavalt és kollégánk, Takács Attila lánya Takács Lilla énekelt.  A verseny két fordulós volt, a zsűri (Kiss László, Lengyel Anna, Kun Ferencz és Oláh Zoltán) 40 szavalatot hallgatott végig. Az elhangzott produkciókat a zsűri elnöke, Kiss László értékelte.

Az  I. helyezett Balaskó Bence pécsi, a II. Futó Friderika zilahi, a III.  Tóth Máté debreceni versenyző lett.

A közönségdíj Kovács Evelin és Balogh Réka csengeri szavalóé lett, a magyarul legszebben beszélő a zsűri szerint  Fabók Judit Bíborka volt Vácról. A határon túliak közül kiemelt lett Antal Krisztián Tamás Zilahról. A legjobb balassagyarmati Kacsári Kitti lett. A zsűri különdíját Galamb Krisztián rimaszombati, a rendező iskola különdíját Csökmei Henrik debreceni szavaló nyerte el. A Mikszáth társaság különdíja Balaskó Bence pécsi, Csenger város különdíja Futó Friderika zilahi versmondó kezébe került.
A sok izgalom után közösen megkoszorúztuk Mikszáth Kálmán mellszobrát, majd a résztvevők pihenésképpen megtekintették a Vármegyeházán a hangszerkiállítást, ahol ki is próbálhatták tudásukat a különböző hangszereken. Jó hangulatban telt el ez a nap, és reméljük, hogy jövőre legalább ennyi (vagy több!) versenyzőt köszönthetünk iskolánkban!

Dr Vargáné Rada Ildikó a magyar-történelem munkaközösség vezetője

XXVIII. Madách-Mikszáth Kálmán vers- és prózamondó verseny