Határontúli magyarok napja


2017. november 17-én  a felvidéki Bukréta Hagyományőrző Csoport látogatott el az iskolánkba a Határon túli magyarok napja alkalmából.

Az előadás egy citerajátékkal kezdődött, amit ének is kísért. Nekem ez kifejezetten tetszett, mivel én is szerettem volna megtanulni citerázni, de sajnos nem volt rá lehetőségem. Az előadók Ipolybalogról érkeztek, a határ túloldaláról, ahol szintén ápolják a palóc hagyományokat, és ennek nagyon örültem! A ruhájuk nagyon szép, színes volt, fejükön főkötőt viseltek, a fiatalabbak ruhája eltért az idősekétől. A hagyományaik nagyon sokban megegyeznek a mi, palóc hagyományainkkal. A dalaik szövegét nem értettem erős, palóc kiejtésük miatt, de dallamosságuk miatt nagyon élveztem.

A mese – amit előadtak – nagyon tanulságos és humoros volt. Egy palóc népmese ez, amelyben  valós és mesei alakok is megtalálhatók, tanulsága pedig, hogy bizonyos helyzetekben kompromisszumot kell kötni.

A csoport vezetője egyben írónő is, aki sokat mesélt a határon túli magyarok régi megaláztatásairól. Írásai a palóc mesékről és palóc emberek életéről szólnak.

Nagyon örültem, hogy részt vehettem ezen az eseményen, és ízelítőt kaphattam a határon túli palóc emberek világáról. Szép, tartalmas és szórakoztató előadás volt!

Puruczki Stella, 13.A

Határontúli magyarok napja