Nincs kegyelem-filmvetítés a Palóc Múzeumban


           

Iskolánkban hagyomány,hogy a jeles történelmi eseményekről rendhagyó keretek között is megemlékezünk. Így történt ez az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódva is, amikor a Palóc Múzeum fogadott bennünket, ahol Matúz Gábor Nincs kegyelem című filmjét tekinthették meg végzős diákjaink.

A felkavaró alkotás a forradalom leverését követő megtorlások egyik legdrámaibb fejezetét, az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz előzményeit és körülményeit eleveníti fel és állít emléket az ártatlan áldozatoknak.

Azon a napon pufajkások és szovjet katonák válogatás nélkül lőttek a tüntető, fegyvertelen civilek közé. A dokumentarista és fikciós elemekből építkező mozifilm sokkolta a nézőket. Két diák így számol be az élményről:

A film részletesen bemutatta az 1956-os forradalom időszakát. Az akkori helyzet szörnyű volt mindenhol, így Nógrád megyében, Salgótarjánban is. A film nagyon jól átadja az emberek érzéseit, a salgótarjáni lakosok hazaszeretetét, bátorságuk megnyilvánult a sortűz előtti percekben. Ennek látványa szomorú érzéseket keltett, hiszen a sortűz leadói senkinek nem kegyelmeztek. Felkavaró volt a film, az igazságot láthattuk, hogy mit tettek az emberek saját társaikkal. Ennek a rendhagyó órának köszönhetően jobban megismerhettük nemzeti ünnepünk valódi okát és az akkori eseményeket.” (Szakács Fruzsina 12. KV)

Nekem nagyon tetszett a film. Visszatekintést nyertem az 1956-ban történtekre, ahol olyan emberek haltak meg, akik nem is harcoltak és fegyvertelenül vonultak az utcákon. Hatásos megemlékezési formának tartom, ha a tudnivalók pár perces összefoglalása után levetítenek egy-egy, a témával kapcsolatos filmet, mint most is történt. Ez az óra nagy hatást gyakorolt rám és a többiekre is.” (Garai Nóra 12. KV)

Az esemény különlegességét jelentette, hogy eljött hozzánk a film rendezője és forgatókönyvírója, a balassagyarmati származású Matúz Gábor, akinek a vetítés végén kérdéseket lehetett feltenni. A nagy érdeklődés és feltett kérdések jelezték, hogy mennyire megérintették a látottak a közönséget, és sok olyan információhoz jutottak, amelyek további gondolkodásra késztetik őket, és segítenek a korszak mélyebb megismerésében.

Köszönjük a lehetőséget Matúz Gábornak és a Palóc Múzeum munkatársainak!