Operakaland – Figaro 2.0


2017.10.13-án pénteken reggel a 7:49-kor Balassagyarmatról induló vonattal érkeztünk Aszódra, ahol átszálltunk a Keletibe startoló szerelvényre. A vonaton való utazás során mindenki izgatottan várta már az előadást, de a rengeteg mókázás közepette igencsak hamar eltelt az idő, így gyorsnak tűnt a megérkezés. A budapesti élet reggelről is igencsak hemzseg a munkába és iskolába utazó emberektől, így a mi kis csapatunk a sok ember mellett/között feltűnő rajban gyors léptekkel haladt az Erkel Színház felé. Aggódtunk, hogy talán nem is érünk oda időben, mert késett a vonat, de tanáraink biztatására csak úgy trappoltunk a pesti utcákban. Amikor megérkeztünk a színházba, már végképp az izgalom ült rajtunk, alig vártuk, hogy elfoglaljuk a mi kis helyünket.
A nyitány nagyon lendületes és dinamikus volt, örömteli dallamok csengették a füleinket. Ezután egy rövid bevezető beszédet hallhattunk Hábetler András előadásában, aki monológját rengeteg humorral színezte. A darab története Aguas-Frescas kastélyában (három mérföldre Sevillától) játszódik. E színmű lényegében két szerelmespárról szól, aki egyszerűen csak össze szeretne házasodni, de Andalúzia tartományi főbírájának igencsak tetszik a menyasszony, amit mindenki tud, még a gróf felesége is. Ezt a mennyegzőt a hős szerelmes gróf nem akarja, hisz szinte szereti Suzanne-t, a grófné pedig ebbe a tudatba kezd belebetegedni. A két nő, Suzanne és a grófné cseles tervet sző a gróf ellen, ami végül sikeresen végződik, hisz az esküvő is sikerül és a gróf rájön arra, hogy mennyire szerencsés is a feleségével és nem lett volna szabad hamis vágyaira hallgatni.
A darab befejezése mindenki számára szomorú volt, hiszen a szereplők fantasztikusan szerepeltek, rengeteg újdonságot belevittek, mint például azt is, hogy a házasság utáni álarcosbálban a nézők közül is páran szerepeltek. Hatalmas tapsvihar hallatszott, fütyüléssel és sikongással megspékelve, majd a színészek a lassan behúzódó függöny mögött eltűntek. Lassacskán és vígan elindultunk a táskáinkért, kabátjainkért. Még egy-két csapatképet csináltunk a színház előtt, hisz e remek napot muszáj megörökíteni. Majd elindultunk az Aréna plázába ebédelni, amit persze már mindenki nagyon várt. Az ebéd folyamán megbeszéltük, kinek mi tetszett a darabban, azután pedig egy picit még nézelődhettünk a bevásárlóközpontban. Ezt követően megindultunk a pályaudvarra, ahol felszálltunk a 16:35-kor induló vonatra. Mindenki elpilledt, remek napot hagytunk a hátunk mögött. Hálásak vagyunk tanárainknak, hogy részesei lehettünk és hogy megnézhettünk egy remek darabot Budapest egyik legjobb színházában! Köszönjük!

Jóni Anita, 10.KV

Operakaland – Figaro 2.0