Becsengettek


Kezdődik a szeptember, kezdődik az új tanév. A strandpapucsot cipőre, a kötetlen szabadságot iskolapadokra cseréljük. Ez az élet rendje. Ez történt a mi iskolánkban is. Mielőtt azonban az osztálytermeket elfoglalták volna a régi diákok és az újak, ünnepélyes keretek között megnyitottuk az új tanévet.

Zérczi Miklós tagintézményvezető úr ekkép szólt a diákokhoz:

Tisztelt Vendégeink, Kedves Mikszáthos Diákok és Kollégák!

Köszöntök mindenkit a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája tanévnyitó rendezvényén.

Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm az iskolánkba első ízben beiratkozott 9. évfolyamosokat.

Szándékosan nem tanévnyitó ünnepet mondtam, hanem rendezvényt. Tudom azt, hogy a hosszú nyári szünet után legkevésbé vágynak a diákok arra, hogy ebben a jó időben visszaüljenek az iskolapadba. Gondolom a kollégáknak is volt mit csinálniuk a szünetben, nem unatkoztak ők sem.

Mégis mélyen hiszem, hogy szükséges mindenkinek itt lennie, mert sajnos a világ értékrendje felborulni látszik: egy szappanopera könnyeket csal sok ember szemébe, ugyanakkor ugyanezek az emberek elsétálnak egy földön fekvő haldokló, vagy éhező ember mellett. Vagyonokat költünk fölösleges földi jókra, de sajnáljuk a fillért a rászorulóktól. Saját pillanatnyi igényeikkel, vágyaikkal foglalkoznak sokan és nem azzal a jövővel, amiért felelősséggel tartozunk/tartoztok.

A fentiek miatt is úgy gondolom, hogy jelen társadalmunkban az iskola szerepe és jelentősége sokkal nagyobb, mint korábban bármikor. Nem feltétlenül a lexikális tudás átadása terén, hiszen a tudáshoz, információhoz való hozzáférés lehetősége napjainkban a világhálónak köszönhetően mindenki számára szinte korlátlan (persze ha nem csak a közösségi oldalak látogatásában merül ki a fiatalok tevékenysége). Sokkal inkább arra gondolok, hogy felelősségteljes, környezettudatos, aktívan együttműködő, értékekre nyitott, kreatívan gondolkodó, etikus döntéseket meghozni és vállalni képes fiatalokat neveljünk. Fontos megtanulnotok, hogy az egyént, a közösséget, a másik fél véleményét, nézőpontját tisztelni kell, ugyanakkor lényeges, hogy saját véleményeteket, meggyőződéseteket képesek legyetek megvédeni, szükség esetén azokat rugalmasan átalakítani.

Kedves diákjaink!

Ne csupán azt a helyet lássátok az iskolában, ahol napról-napra csak tanulni kell, hanem azt is, hogy ez az a közösségi tér, ahol barátokat szerezhettek, fizikailag is kapcsolatba kerülhettek a baráti társaságotokkal, mivel a virtuális kapcsolati hálótok nem tudja maradéktalanul pótolni a tényleges emberi kapcsolatokat. Érezzétek jól magatokat úgy, hogy azzal ne sértsetek, bántsatok másokat.

Kívánom nektek, hogy a 2017/18-as tanév tanulmányi sikerekben, közös programokban, élményekben gazdag legyen, és kívánok ehhez sok erőt és kitartást.

Tisztelt kollégáim!

A 2017/18-as tanév megnyitása előtt kérek mindenkit, hogy ebben a tanévben is dolgozzunk együtt a közös célokért, közös akarattal!

Tisztelt vendégek, szülők, kollégák!

Ahhoz, hogy a fenti közös célokat elérjük, egy minőségileg jobb és biztonságosabb teret biztosít az intézmény, hiszen a nyár folyamán nem mindenki pihent, így számos felújítást, fejlesztést sikerült elvégeztetni. Többek között: új sportburkolatot kap az „A” épület tornaszobája, az „A” és „B” épületek közösségi tereinek bekamerázása megtörtént, a „B” épület vizesblokkjai teljes egészében fel lettek újítva, a „B” épület újabb két tanterme kapott interaktív táblát és új eszközök beszerzése is történt.

A keretek, a külső tehát némileg megszépült, igényesebbé vált, amit a 2017/18-as tanévben együtt kell megtöltenünk méltó tartalommal. Erre bíztatlak Benneteket, és ehhez a szándékhoz kívánok mindenkinek sok sikert az új tanév nyitányán.

 

Kezdésként talán elég lesz megfontolnotok egy jó tanácsot: Az élet olyan, mint egy távolsági repülőjárat. Először el kell döntened, hova szeretnél menni, fel kell szállnod a megfelelő gépre, majd felemelkedve elindulni a célod felé. Hajrá!

A 2017/2018-as tanévet megnyitom!

Becsengettek