Értőn, érthetően és gondolkodva Győrben


2017. április 20 és 23 között újra benépesült a Kazinczy Ferenc Gimnázium, ugyanis 52. alkalommal került megrendezésre a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntője. Két kategóriában közel 145 diák „mérhette össze tudást” határon innen és túl. A rendezvény fényét olyan személyek emelték, mint dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke, Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, Wacha Imre főiskolai docens.

20-án este kisorsolásra kerültek a diákok kódjai, azaz a sorszámok, melyek a felolvasás sorrendjét mutatták. Iskolánk tanulója, Jóni Anita a 4-est húzta, ami szerencsésnek mutatkozott. Másnap reggel a koszorúzás és megnyitó ünnepség után 3 helyszínen indult el a verseny a szabadon választott szövegek felolvasásával, melyek hossza nem haladhatta meg a 30 sort. Ebéd után a Beszélni nehéz! műsorokból ismert hangsúlyjelölési feladat következett: a diákoknak dr. Kováts Dániel, főiskolai tanár egy gondolatát kellett jelölniük. A délután további része kultúrprogramokkal telt: megtekintettük Győr belvárosát és nevezetességeit, majd este a Győri Nemzeti Színház Bál a Savoyban című operettje következett.

Másnap a kötelező szövegek felolvasásán volt a sor. Az Arany géniusza című szöveget kellett a versenyzőknek minél szebben, élőszerűen felolvasniuk. A délután során következett a verseny tapasztalatainak megbeszélése, vasárnap 9 órakor pedig az ünnepélyes eredményhirdetés. A szakképző iskolai kategóriában 15, míg a gimnáziumiban 20 Kazinczy-érmet osztottak ki.  Az eredmények kb. 1 hét múlva olvashatók a szervező iskola honlapján.

 

Szabó-Kohári Katalin