Délvidéki barangolások


A Rákóczi Szövetség felhívására jelentkezve, iskolánk öt tanulója (Báránkó Szabina, Jónás Claudia, Lestyán Zsófai, Puszta Edina és Unterwéger Máté) jutalomkiránduláson vehetett részt a különböző versenyeken elért eredményeik miatt. Diákjainkat Bálint-Busai Szilvia tanárnő kísérte el.

A háromnapos kirándulásról, melyen mintegy száz magyarországi és délvidéki diák illetve tanár vett részt, Lestyán Zsófia osztotta meg velünk gondolatait:

“A délvidéki kirándulás igen érdekesen és élménydúsan zajlott le. Személyes tapasztalataimat szeretném megosztani azzal, akit érdekel, hogy is néz ki egy Rákóczi szövetséges kirándulás. Tény, hogy sokat utazunk és kevés a pihenő, de olyan helyre jutottam el, amit lehet, hogy saját erőből nem biztos, hogy elértem volna. Láttam Belgrád kis részét, ami igazán gyönyörű​ volt. Mérhetetlen sok élettel és energiával találkoztam ott. Szép megemlékezésen vettem részt, ahol a délvidéki magyarság iszonyatos múltját átölelő történeteket hallottam. Érdekes és elég elszomorító volt, viszont jó volt látni, hogy vannak emberek, akik fáradoznak azon emberek emlékéért, akik akkor meghaltak. Nem töri órát akarok tartani, szerintem itt pontot teszek a múltra. A kirándulás maga elég zsúfolt volt, de ennek hála volt szerencsém pár jó embert megismernem, mind a felnőttek, mind a diákok közül is. A szállás úgy volt megoldva, hogy a csoport egy része az ottani iskolai kollégiumban volt, a csoport másik része családoknál volt kihelyezve. Én egy családnál töltöttem az akkori hétvégém éjszakáit, további három Mikszáthos lánnyal. Nagyon kedves emberekkel ismerkedtem meg. A reggelit ők biztosították és minden nagyon finom volt. Hát igen, így gyerek fejjel ezeket a szempontokat tartottam fontosnak, amiket megoszthatok veletek. Annyit biztosra mondhatok, én remekül éreztem magam és megérte elmenni.

Délvidéki barangolások

A képekért köszönet Puszta Edinának