“Szépen és értőn”Ha tavasz, akkor Kazinczyról elnevezett „Szép magyar beszéd” verseny Salgótarjánban. Nem volt ez az idén sem másként.

  1. március 2-án a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium adott helyet a szépen és értőn olvasó diákok megyei versenyének. A zsűrinek, amelynek elnöke Sinkóné Szrenka Anikó, a SSZC Szent-Györgyi Albert Gimnáziumának és Szakközépiskolájának tagintézmény-vezetője volt, nem volt könnyű dolga: 2 kategóriában 18 versenyzőt hallgattak meg. A verseny – mint mindig – most is két fordulóban zajlott. Először a szabadon választott szövegeket kellett a tanulóknak felolvasniuk, majd Wacha Imre egy esszéje következett kötelező szövegként, amely épp azt fogalmazta meg, hogy nem szabad felolvasni, milyen is az iskolás felolvasás.

A nemes versengésben végül kategóriánként két tanuló jutott tovább. A gimnáziumi kategória első helyezettje a balassagyarmati Szabó Daniella lett (SSZC Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma és Szakközépiskolája, felkészítő tanára Jancsó Péterné), míg a második Harazin Regina (Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium, felkészítő tanára Zsibói Gergely). A szakközépiskolai kategóriában- ahol az első helyet Szabó Ramóna szerezte meg ( SSZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, felkészítő tanára Fülöpné Gergely Viktória)- iskolánk tanulói szépen szerepeltek. Zsadányi Rebeka (10. KV osztály) megosztott hatodik helyezést ért el, Jóni Anita (9. IV osztály) pedig második lett (felkészítő tanára Szabó-Kohári Katalin).

A folytatás Győrben lesz 2017. április 20-23 között a verseny országos döntőjében.