A családtervezés útvesztői


“Szeretnél ismét olyan családba születni, amilyenbe most születtél?” Ezzel a talán kissé provokatívnak tűnő kérdéssel indította előadását Aranyos Zsolt, aki immár másodszor volt vendége iskolánknak.

P1170332

A párkapcsolati mediátor ezúttal a tudatos családtervezésről, a férfi-nő közötti kommunikációról, a párkapcsolatok nehézségeiről beszélt. A téma talán még korainak tűnhet, valójában nem az, hiszen a ma kamaszai hamarosan családanyák és családapák lesznek, akiknek már most oda kell figyelniük társas kapcsolataik alakítására. Hiszen-ahogyan az előadó fogalmazott-“az, hogy milyenek lesznek a jövő családjai, attól függ, milyen mintákat visznek magukkal a fiatalok.” A családban tanuljuk meg az alapvető értékeket és azt, hogy cselekedeteinknek következményeik vannak.

“Ki vagyok én?”, “Hogyan látod a párodat?”, ” Meg tudjátok-e tölteni a kapcsolatot tartalommal a kezdeti lángolás után is?”- hangzottak el sorban az izgalmas kérdések, a közönség pedig érdeklődve várta a válaszokat. További szavak helyett álljon itt néhány sokatmondó diák-vélemény az előadásról:

“Szerencsèsnek mondhatom magam, rèszt vehettem újra Aranyos Zsolt előadàsàn, akinek a hivatàsa: pàrkapcsolati terapeuta. Nagyon fontos egyben èrdekes tèmàt vàlasztott,amely àtformàlta a jövőkèpemet a csalàdalapìtàssal,illetve fèrfi-női attitűdökről való tèves elkèpzelèseimet! Ez a tèma nem màs, mint a tudatos csalàdalapìtàs! Ugyanis mindenki èletébe eljön az a pont,hogy csalàdot,gyerekeket szeretne! De idő elteltèvel felmerülnek az emberben olyasfajta kèrdèsek mint: Hogyan legyek jó szülő?! Hiszen èn azt viszem tovább,ahogyan engem is neveltek,èn is ezt adom!Na igen,ilyenkor tegyük fel magunknak a kèrdèst: ha rossz neveltetèst kaptam,akkor nekem is azt kellene adnom a gyerekemnek?A vàlasz egyèrtelmű: Nem!Zsolt feltette nekünk a következő kèrdèst: szeretsz-e abban a családban élni,amiben èlsz? Megkèrt minket,hogy tegyük fel a kezünket,ha nem. Ami viszont döbbenetes volt, hiszen mindenki feltette a kezèt! Ìgy remèlem,mindenkinek Zsolt szavai,tanàcsai segìteni fognak!Tovàbbà beszéltünk arról,kinek mint jelent a csalàd! Èn szemèly szerint SZERETETET mondtam,hiszen ez minden emberi kapcsolat alappillère,aztàn kedves Zsolt kitaglalta nekünk e szavak fogalmàt,illetve szó volt még a következőkről: bèkessèg,megèrtès,harmónia biztonság(mint anyagi,illetve fizikai-szellemi biztonsàg).Úgy gondolom,hogy nekunk “y” generàciónak erre van szüksège,hogy jobb jövőt teremtsünk,hiszen mi vagyunk a jövő! De ehhez szüksègünk van szociàlis fejlődèsre. Nagyon szuper előadàson vehettem részt, èlvezetesnek vèltem,illetve zseniális volt, ahogyan fel lett èpìtve az előadàs. Ha volna rà lehetősèg,nagyon szívesen részt vennèk hasonló programon! Mivel ilyen szupernek vèltem az előadàst, utána odamentem Zsolthoz ès szemèlyesen is megköszöntem,elmondtam neki,hogy büszke lehetsz magadra,fantasztikus ember vagy!Aztàn meglepett arccal mondta nekem:Te is!” ( Porumb Luca)

Egy elég fontos témáról hallgathattunk előadást nemrégiben. Ez pedig nem más volt, mint a család, családalapítás. Felmerült a kérdés: kinek mit jelent a család, hogyan viszonyulunk mi, gyerekek a szülőkhöz, és mi, fiatalok, szeretnénk-e követni a szüleink példáját. Emellett sok hasznos gondolatot hallgathattunk meg gyermekvállalásról és a védekezésről. 

A szerencsésebbek már egyszer részt vehettek egy hasonló előadáson. Szó esett a férfi-nő kapcsolatról, és arról, hogy a párkapcsolatok többségben a kommunikáció hiánya miatt romlanak meg, majd rosszabbik esetben válás, szakítás lesz a vége. Hasznos gondolatokat raktároztam el magamban, mint például: „A férfi sosem fog egy női aggyal gondolkozni, és ez fordított esetben is így van.”

Ezért fontos a kommunikáció, megkérdezni mit hogyan gondol a másik fél. Megoldásokat találni együtt. És nem eldobni egy kapcsolatot, mert aztán a gyermekeknek lesz a legrosszabb. Örülök, hogy egyre több előadásra van lehetőségünk elmenni. Szívesen részt vennék máskor is hasonlón! (Gattyán Beatrix, 11.D)

 

A Gyarmati TV riportja