Ne Tedd – Védd Magad


A Határmenti Régió Fejlesztés Alapítvány, Ne Tedd – Védd Magad projektjének keretein belül lehetőségünk nyílt arra, hogy egy színes programokból álló hétvégét töltsünk el április 22-24 között. Péntek délután mindenki izgatottan, lámpalázasan várta, hogy megérkezzen az autóbusz, és elvigyen minket Szügybe, táborunk helyszínére. Több iskolából is érkeztek diákok, akikkel nagyon gyorsan megismerkedtünk, összebarátkoztunk. Érkezés után mindenki elfoglalta a szállását, majd röviden ismertették a programtervet. Még a délután során kezdetét vették a programok. “Bemelegítőnek” játékosabb, lazább perceket töltöttünk el, aztán komolyabban is elbeszélgethettünk néhány pszichológussal.

Esett szó a bántalmazásról, a lelki sérelmekről, és még sok másról. Esélyt kaptunk arra, hogy akár a saját életünkről is beszéljünk. Később részesei lehettünk egy járőrözésnek, illetve a polgárőrség működésével, céljával kapcsolatban is szerezhettünk információt.

A második napon, reggeli után folytatódtak a programok. Első felvonásban a balassagyarmati bűnügyi osztályról érkeztek hozzánk, és egy nagyon érdekfeszítő előadásban részesítettek. Elárulták, hogyan zajlik egy nyomozás, vagy épp egy házkutatás. Második körben a kábítószerekről és azok veszélyeiről, ártalmairól hallhattunk. Befejezésként az Ipolyvölgyi Különleges Mentők jöttek, kipróbálhattuk a tűz oltását, részt vehettünk kútból – és fáról mentő akciójukban.

Este tábortüzet gyújtottunk, és – mint egy nagy család – köré ültünk, énekeltünk, történeteket meséltünk. Az utolsó nap iránt volt a legnagyobb az érdeklődés, ugyanis a balassagyarmati börtönbe látogathattunk. Ott megnézhettük a cellákat, megismerhettük az ottani élet körülményeit, illetve néhány rabbal lehetőségünk volt beszélgetni is. Ezt az esélyt kihasználva, lelkesen és kíváncsian tettünk fel kérdéseket, amelyekre ők barátságosan válaszoltak. Összességében egy nagyon izgalmas, élményekben gazdag hétvégét zártunk. Új barátságokkal, tapasztalatokkal, és emlékekkel tértünk haza. Úgy gondolom, ezt a pár napot egyik jelenlévő sem fogja elfelejteni.

Csejk Vivien