Megemlékezés a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján


2012 óta emlékezhetünk hivatalosan is a második világháborút követően Felvidékről erőszakosan kitelepített magyarokra. A Rákóczi Szövetség támogatásával iskolánk is minden évben megemlékezik az emberek tömegeit megnyomorító eseményről. A második világháborút követően újjáalakuló Csehszlovákiában a Benes-dekrétumok a kollektív bűnösség elvére hivatkozva a németeket és a magyarokat tették felelőssé az ország “felbomlasztásáért”, a háborús vereségért és károkért. Ezért megszüntették a magyarok állampolgárságát és a tiszta szláv állam megteremtésén munkálkodó szlovák államvezetés változatos módszereket alkalmazva erőszakos úton távolított el az országból több tízezer magyart.

Ebben a tanévben is rendhagyó történelem-és irodalomórára vártuk iskolánk és a Szakképzési Centrum 10. és 11. évfolyamos diákjait, hogy méltóképp emlékezhessünk a gyászos időszakra. Az esemény vendége és előadója az ipolysági születésű Csáky Pál, az Európai Parlament képviselője volt, aki elmondta: máig balassagyarmatinak érzi magát. A felvidéki magyar politikus gyerekkori emlékeit felidézve, a történelem kerekét visszaforgatva magyarázta el a diákoknak, milyen út vezetett a 19. század végétől Trianonig,majd a II. világháborún át a benes-i dekrétumok elfogadásáig és életbe léptetéséig. ” Ha itt is magyarok élnek és ott is, akkor miért van közöttünk határ?”- fontos lenne megoldást találni a népek együttélésére, a problémák békés úton történő elrendezésére- hangsúlyozta a felvidéki magyar politikus.

Az előadást követően a közönség Csáky Pál Hit és hűség című színdarabját tekinthette meg, melynek bemutatását a szerző támogatta. Az öt generáció történetét bemutató történet nagy hatást gyakorolt a XXI. század fiataljaira, akik a színpadi játékon keresztül a hivatalos politika eseményeit alulnézetből, egy család mindennapjain keresztül ismerhették meg.

Köszönjük az élményt!