Esterházy János emlékünnepség – 2016


Idén március 13-án vasárnap emlékezett Esterházy János felvidéki mártír sorsú politikusra Budapesten a Rákóczi Szövetség. Az emlékünnepség 10 órakor koszorúzással kezdődött a Szép utcai emléktáblánál, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán folytatódott.

A Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottság 1991 óta rendez emlékünnepségét Budapesten, ahol minden évben Esterházy Emlékplakettet és elismerő oklevelet adományoznak olyan személyek és intézmények részére, akik és amelyek a felvidéki magyar közösség szolgálatában kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, illetve gróf Esterházy János mártír sorsú politikus szellemi örökségének megőrzéséért és megismertetéséért kiemelkedő munkát végeztek.

Az emlékünnepségen beszédet mondott Surján László, Európa Parlamenti képviselő, és Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke.

2016-ban a Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottság, Esterházy-díjjal tüntette ki László Béla egyetemi tanárt, a nyitrai magyar pedagógusképzés érdekében kifejtett kiemelkedő fontosságú munkájáért, valamint a kassai Szakkay József Szakközépiskolát, az iskola történelmi jelentőségű múltjáért és a felvidéki magyar nyelvű szakképzésben betöltött kiemelkedő szerepéért.

Az emlékünnepségen iskolánk is képviseltette magát Csikány Emese és Gattyán Beatrix tanulók, illetve Czibulya Márk tanár úr személyében.

ester2 ester3 ester4 ester5