Vezetőképző Budapesten 5.


Ismét meghívást kaptunk és részt vettünk április 26-28. között a Rákóczi Szövetség vezetőképzőjén, melyre Budapesten, a Rubin Welness Hotelben került sor. Iskolánkat Csikány Emese és Jele Daniella képviselte a három napos rendezvényen, mleyen mintegy százan vettek részt.
vez1
A péntek esti nyitó ünnepségen a Rákóczi Szövetség nevében Halzl József elnöke, Ugron Gáspár Gábor alelnök és Csáky Csongor főtitkár köszöntötte a résztvevőket. Schanda Tamás, ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár mondta el gondolatait a közösségi tevékenységek fontosságáról, a diákok közéleti tevékenységbe való bekapcsolódásának, és a magyar ifjúság értékközpontú képzésének jelentőségéről. Ugyanakkor tájékoztatta a résztvevőket az aktuális pályázati lehetőségekről.
Az előadásokat követően a diákok egy játékos ismerkedési esten szórakoztak, míg a tanárokat egy borkóstolóval egybekötött kötetlen beszélgetés várta. Az est végén a szálloda wellness részlege kínált kikapcsolódási lehetőséget a résztvevők számára.
A rendezvény második napja Hegedűs Endre, Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és felesége zongorajátékával kezdődött, mely élet- és szerelmi történetükkel fűszerezve ragadta magával a közönséget. A füleket simogató dallamok után Izsák Lajos, történész professzor előadása hangzott el a 70 éve aláírt csehszlovák-magyar lakosságcsere egyezményről.
vez2
Délután a diákokat problémamegoldó feladatok és csapatépítő játékok késztették arra, hogy együtt gondolkodjanak, fejlesztve a kommunikációs és kezdeményező készségeiket, valamint kreativitásukat. Ezt követően Nagy Domonkos István tartott tájékoztatót a Rákóczi Szövetség ifjúsági programjairól és szervezeteinek kínált aktuális pályázatokról. A vacsorát egy rövid városnézés követte, amelyen a diákok is kiemelt szerepet kaptak. Kis csoportokban állították össze beszámolójukat az érintett helyszínek érdekességeiről. A kiválasztottak idegenvezetőként is bemutatkoztak a társaság előtt. Az esti program a Budai Várban tett sétát követően, az Andrássy úton keresztül buszozva a Gellért hegyen záródott.
Vasárnap délelőtt a Boráros Imre Színház adta elő Csáky Pál, Hit és hűség című darabját egy felvidéki család hányatott sorsán keresztül mutatva be, mi mindenen mentek keresztül őseink a kitelepítést követően.
Az előadás után Csáky Pál, Európa Parlamenti képviselő mesélt a darab születésének körülményeiről.
A rendezvényen új barátságok és kapcsolatok alakultak ki, elősegítve a jövőbeni együttműködést.
vez3