Emlékhelyek – Felvidéki kirándulás


Vasárnap reggel indultunk Felvidékre, ahol az első állomásunk Alsósztregova volt. Itt megtekinthettük a gyönyörű Madách kastélyt és emellett ellátogattunk Madách Imre sírjához is.

Ezután az utunk Tornaljára vezetett. A buszon jól összeszokott csapat itt találkozott Vincze Norbert tanár úrral, aki lelkesen mutatta be a várost nekünk. Ezután Körtvélyesnél sétáltunk a gyönyörűséges Gömöri-karszt dombjai között.

Megfáradva kissé, de boldogan értünk Özörénybe, a szállásunkra.

Hétfőn frissen és üdén indultunk vissza Tornaljára, ahol megtekinthettük a gimnáziumot. Borsiba vettük az irányt, ide velünk tartott néhány kedves tanuló is a tornaljai gimnáziumból. A buszon velük is összeismerkedtünk és barátságokat kötöttünk.

Borsiban Rákóczi szülőházát jártuk végig, ahol egy játékos bemutatóban volt részünk. Innen átutaztunk Sátoraljaújhelyre, ahol végig sétáltunk a Magyar Kálvárián. Itt a kísérőnk Szajkó Gábor úr volt, aki két könyvet is kiosztott ügyességünk miatt. Amikor megkérdeztük az egyik tornaljai fiút, hogy miért érdekli őt ez az egész ennyire, azt válaszolta, hogy ezt csak a felvidéki magyarok fogják átérezni, akik nem élhetnek magyar földön.

Fent a Kálvária tetején Eszter elszavalt egy verset majd megkoszorúztuk az országzászló talapzatát és elénekeltük a himnuszt. Majd az ott lévő kápolnát is megnéztük és búcsúképpen elénekeltük a Szózatot. Ezt a kirándulást nagyon szépen köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, nagyon jól éreztük magunkat és a hangulat is nagyon jó volt.

emlék1

Csikány Emese és Gattyán Beatrix