Esterházy János Emlékünnepség – 2015


Ahogyan az elmúlt negyed században minden évben, úgy idén is megtartotta hagyományos emlékünnepségét Budapesten a Rákóczi Szövetség, amely az ünnepséggel gróf Esterházy János emléke előtt tisztelgett. A főhajtásra, melyen iskolánk is képviselte magát, ezúttal pontosan a mártír sorsú felvidéki politikus halálának 58. évfordulóján, március 8-án került sor.

A Szép utcában, Esterházy János emléktáblája előtt Csáky Pál, felvidéki politikus ünnepi szavait hallgathattuk meg. Beszédében üzente, nekünk nem mindegy, milyen lesz a jövő. Nem mindegy, hogy lesz-e Magyarország, és hogy milyen lesz. Nem mindegy, hogy lesz-e felvidéki, erdélyi, délvidéki, kárpátaljai magyarság, és milyen lesz.

ester1

Az ünnepi beszéd után következett a koszorúzás, melyen iskolánk nevében Kosik Vivien és Majoros Bálint helyezték el az emlékezés koszorúját.

Az ünnepség az ELTE BtK dísztermében folytatódott a nemzeti himnusz eléneklése után. Itt került sor az Esterházy emlékérmek átadására. Ez évben Jan Stanislaw Ciechanowski történész, államtitkár, a lengyelországi Veteránok és Üldözöttek Hivatalának vezetője valamint a felvidéki Reviczky Társulás képviselői kapták az emlékérmet.

A rendezvény a Szózat eléneklésével zárult.