II. Kárpát-medencei Magyar Nyelv- és Irodalomtanárok Találkozója


A Rákóczi Szövetség szervezésében 2014. július 28-a és augusztus 1-je között, immár második alkalommal, cserélhettek tapasztalatokat egymással a Kárpát-medencei magyar nyelv- és irodalomtanárok. A találkozónak ezúttal Gödöllő város és az Erzsébet Királyné Szálloda adott otthont.

irod1

A rendezvényt Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke nyitotta meg a Gödöllői Királyi Kastélyban. Beszédében elmondta: a találkozó feladata a Kárpát-medencei magyarság fennmaradásának elősegítése, hiszen a nyelv és az irodalom a legfontosabb identitásmegőrző erő. Az ötnapos programkínálat ezt a célt szem előtt tartva valósult meg. Az előadók között szerepelt Takaró Mihály, irodalomtörténész; Vathy Zsuzsanna, író; Balázs Géza, nyelvész; Raffay Ernő, történész; Jókai Anna, Kossuth-díjas író; Kisida Elek, orvosprofesszor. Takaró Mihály irodalomtörténész szorgalmazta a magyar nyelv és irodalom tantárgy egy közös műveltségi standardjának létrehozását, amely Pozsonyban, Brassóban, Beregszászon vagy az Őrvidéken minden gyerek számára ugyanaz.

A résztvevők a kormány oktatás- és nemzetpolitikájába is bepillanthattak Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, illetve Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke előadásának köszönhetően.

irod2

A kiegészítő programok között borkóstoló, kastélylátogatás, komolyzenei koncert, filmvetítés, egri kirándulás is szerepelt. Mivel a szekcióülések helyiségigényét a szálloda nem tudta kielégíteni, a felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, erdélyi magyartanárok képviselői plenáris ülések keretében számoltak be a magyartanítás helyzetéről saját régióikat illetően. A további kiscsoportos tapasztalatcserét a tanárok spontán szerveződések keretében, többnyire az éjszaka leple alatt oldották meg.

Úgy látszik, a tavalyi első találkozó Balassagyarmaton nagyon jól sikerült, mert az idén már 160 résztvevővel zajlott a rendezvény.

Horváth Anita