V. Magyar diákok és tanárok találkozója a Magyar Kálvárián


15. alkalommal rendezte meg Sátoraljaújhelyen a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei középiskolás táborát. A rendezvényre július 14-20. között került sor 70 középiskola 450 diákja és tanára részvételével a Várhegy Üdülőben. A mi iskolánkat Szunyoghné Molnár Marianna tanárnő valamint Béres Bence és Rigó Benedek 11. DG osztályos tanulók képviselték.

sauh2

A táborba az a 206 Kárpát-medencei középiskola kapott meghívást, ahol ifjúsági szervezete működik a Szövetségnek. A tábor célja a magyar identitás és a Kárpát-medencei magyar összetartozás-tudat erősítése, minél több emberi és intézményi kapcsolat létrejöttének elősegítése a Kárpát-medencei tanárok és diákok között, illetve egy tartalmas nyári kikapcsolódás biztosítása, ami a részünkről jól sikerült. A tábort Mátrai Márta, az országgyűlés háznagya, Bíró László tábori püspök és Orosz Ildikó, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola elnöke nyitotta meg a Magyar Kálvárián. A Magyar Kálvária egy emlékhely, mely a trianoni döntés értelmében az elszakított területek nevezetesebb városainak állít emléket. A Kálvária tetején található a századik országzászló és egy kis kápolna, melyet Szent István emlékére építettek.

Az egyhetes tábor programjában szerepelt többek között kassai kirándulás. Itt a Szent Erzsébet-dómba mentünk, ahol meglátogattuk II. Rákóczi Ferenc sírját, a főteret és még további érdekes/jelentős épületet, szobrot.

A táborban több előadáson is részt vettünk. Mandics György íráskutató segítségével a rovásírásról tudtunk meg hasznos információkat. Részt vettünk egy elsősegélynyújtó-előadáson és tanfolyamon. Nagyon hasznos információkat hallhattunk és gyakorlatban is kipróbálhattuk az elsajátított ismereteket. A széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában Cifra Marianna „A nyelvújítás modern szemmel” címmel tartott előadást. Szakály Sándortól az I. világháborúról és előzményeiről hallhattunk egy jó érettségi tételt a többi táborozóval együtt. Továbbá meghallgathattunk egy érdekes előadást Borzák Tibortól, aki kutatásokkal alátámasztva azt bizonyította, hogy nemzetünk nagy költője, Petőfi Sándor nem a segesvári csatában, hanem sokkal később halt meg Szibériában.

Lehetőségünk volt sportolni is: foci, kosárlabda, röplabda, pingpong versenyek színesítették a napokat, illetve szavaló versenyen is részt vehettek az irodalom kedvelői. A dunaszerdahelyi Rivalda Színház színelőadásában a HON-VÁGY című darabot tekinthettük meg, rock koncert keretében szórakoztattak a Danger Close tagjai, zenés darabot mutattak be a sárospataki diákok és akinek kedve volt, fergeteges táncházzal múlathatta az időt a Boróka együttes tagjaival.

Kirándultunk Sárospatakra, Nagyszelemencre és Borsiba is, elzarándokoltunk a Magyar Kálváriára, a bátrak pedig éjszakai túrán vehettek részt.

A táborlakókat 14 csapatra osztották, melyeket színekkel különböztettek meg. A mi csapatunk színe az ezüst volt. Csapatunk felvidéki, szlovák, székely és anyaországi diákokból tevődött össze. A csapatoknak minden napra voltak feladataik, melyekben pontokat lehetett szerezni, az utolsó nap pedig akadályverseny volt, ahol még tovább lehetett gyarapítani a pontszámunkat. A feladatokban általában azokra az információkra volt szükség, melyeket a kiselőadásokból tudhattunk meg, illetve a kirándulások alatt szereztünk meg, de pl. magyar népdalt is kellett énekelni. A táborban volt strand, ott szintén voltak – persze úszással kapcsolatos- feladatok, ami jól is esett, mert egész héten meleg volt, és így felfrissülhettünk a vízben. A csapatversenyekben az előkelő 4. helyet szereztük meg, aminek mindenki nagyon örült.

sauh3

Az utolsó este került sor a búcsúestre, ahol a csapatoknak egy 5 perces előadást kellett bemutatniuk.  Mindegyik csapat műsora nagyon tetszett. Legvégül egy záróbuli volt, ami hajnalig tartott. Mégegyszer köszönjük a meghívást, remélhetőleg jövőre is részt tudunk venni a táborban. Sok új baráttal gazdagodtunk, akikkel igyekszünk tartani a kapcsolatot.

Béres Bence, 11. DG