Felvidéki kirándulás – 2014. március 14-16.


A nemzeti ünnep kapcsán 2014 március 14-16. között kiránduláson vettek részt iskolánk diákjai és tanárai. A három nap alatt bejártuk Felvidék nyugati részét.

felv1

A reggeli indulást követően utunk Mohiba vezetett. Itt megtekintettük az atomerőművet. Megismerkedtünk az erőmű működésével, a technológiával, a környezetvédelmi kérdésekkel, hulladékgazdálkodással. A levetített filmek és a kiállított prezentációs eszközök segítségével bővíthettük ismereteinket az elektromos energia termelés ezen módjával, mely jelenleg Szlovákia elektromos energia igényének több, mint 50 %-át biztosítja.

felv3

felv4

Az erőművet elhagyva a pedagógusképzés fellegvárába, Nyitrára utaztunk. Itt találkoztunk a magyar egyetemisták szervezetének, a Juhász Gyula Ifjúsági Klub (JUGYIK) tagjaival. Kele, Tamás és Gaba vezetésével megmásztuk a Zobor hegyet. A csodás napsütésben igazán vidám túrán vettünk részt. A milleniumi emlékműhöz érve gyönyörködhettünk a panorámában, majd egy rövid megemlékezés után – melyen Matyóka Máté elszavalta Ady Endre költeményét – visszaindultunk a városba. Meglátogattuk a várat, majd miután ránk esteledett, Gímesre utaztunk vacsorázni és elfoglalni a szállásunkat. A fárasztó nap után jól esett a pihenés.

felv5 felv6 felv7

felv8 felv9 felv14

Szombat reggel korai ébresztő és reggeli után a fővárosba, Pozsonyba utaztunk. Első utunk a várhoz vezetett. Az előző nap napsütése után erős szél, majd hideg eső is próbára tette tűrőképességünket – eredménytelenül. A várból lesétáltunk a szent Márton dómhoz. Megtekintettük a koronázó templomot, melyben 1563 és 1830 között 11 magyar királyt és 8 királynét/királynőt koronáztak meg. A dóm után az óvárost, a Mihály-kaput tekintettük meg, majd a Grassalkovich kastélyhoz, az elnöki palotához sétáltunk. Ennek különleges apropója volt, hogy aznap folyt az elnökválasztás első fordulója. A városnéző séta után ismét buszra szálltunk és meglátogattuk az állatkertet, illetve a Dínóparkot.

felv15

A fővárost elhagyva Dunaszerdahelyre utaztunk. A művelődési központban részt vettünk a ’48-as szabadságharc emlékére szervezett ünnepségen. Sátor Zoltán, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke barátsággal fogadott és bemutatta a várost. A nagyteremben tartott ünnepség emelkedett hangulata magával ragadta a jelenlévőket. Az ünnepség elején A. Szabó László alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Csáky Pál politikus, író ünnepi beszédében emlékeztetett a szabadságharc eseményeire. Beszédében a jelen feladataira, kötelességeire hívta fel figyelmünket, egyfajta útmutatóul. A megemlékezést a város vegyeskarának és irodalmi színpadának előadása színesítette. Az ünnepség zárásaként az emlékműhöz vonultunk, Megyeri Benjamin és Barnoki Nikoletta elhelyezte a koszorúnkat. Nemzeti himnuszunk eléneklése méltó befejezése volt az ünnepségnek.

felv16

felv17

A nap utolsó programjaként Nagymegyerre buszoztunk, ahol meglátogattuk a Primavin borászatot. A tulajdonosnő bemutatta a borászatát, megismertette velünk a borkészítés folyamatát. Miután bevezetett a borkultúra rejtelmeibe, lehetőségünk nyílt megkóstolni pár jellegzetes borkülönlegességet. A késő esti órákban értünk vissza gímesi szállásunkra, hogy kipihenjük a tartalmas nap fáradalmait.

Vasárnap délelőtt Komáromba utaztunk, hogy megtekintsük a monostori erődöt. Érdeklődéssel telve hallgattuk a tárlatvezető beszámolóját. Az erőd történelme, hatalmas méretei, látványa lenyűgözően hatott ránk.

felv18

A nap lezárásaként Esztergomba látogattunk, ahol megtekintettük a bazilikát és rövid városnézés után hazautaztunk Balassagyarmatra.

felv19

Tartalmas, jó hangulatú három napot tudhatunk magunk mögött, melynek megvalósulásáért köszönettel tartozunk a Rákóczi Szövetségnek.