Dr. Gloviczki Eszter rendhagyó Valentin-napi előadása


“A szerelem kémiája”-dr. Gloviczki Eszter rendhagyó Valentin-napi előadása

ra1

“Szerelmesnek nehéz lenni…..”-énekli a Csík zenekar…..talán mert ők még nem hallották dr. Gloviczki Eszter  előadását a szerelem kémiájáról…..Iskolánk 10.és 11 osztályos diákjai viszont abban a szerencsében részesültek, hogy meghallgathatták a rendhagyó Valentin-napi előadást, amely a kamaszkor talán legfontosabb kérdéseit járta körül. A hallgatóság megismerhette a hormonok szerepét a szerelemben, de tágabb értelemben szó esett boldogságról-boldogtalanságról és a sírig tartó kiegyensúlyozott kapcsolat titkáról is…

A Rákóczi Szövetség szervezésében megvalósuló előadás ugyan biológia-kémiai szakszavakat tartalmazott, mégis könnyed,  tizenévesekhez közelálló stílusával lekötötte a diákok figyelmét.
ra2
ra3
Előadása bevezetőjében a doktornő utalt arra, hogy ma tíz emberből hét kiégett, boldogtalan..s bármily furcsa, de ennek köze van a szervezetünkben lejátszódó biokémiai folyamatokhoz is. A szerelem létrejöttében, lángolásában és elmúlásában öt hormon játszik fontos szerepet. A fenil-etil-amin (más néven szerelem hormon), amely kábítószerként hatva egyfajta módosult tudatállapotot idéz elő az agyban, kialakítva azt a bizonyos “rózsaszín ködöt” és lebegő érzést,amely általában maximum két évig tart, aztán az agy leállítja a termelését. Ez a hormon megemeli a dopamin szintet és lecsökkenti a szerotonin szintet (előbbi a jutalmazási hormon, utóbbi pedig a “normálisság” hormon….)
Nagyon fontos szerepet játszik még csokoládéból is oly jól ismert endorfin, vagy boldogság hormon, amely egy rendkívül erős anyag, és ugyanúgy függőséget tud okozni, mint a szerelem hormon….valamint az oxytocin (kötődés hormon), amely minden társas kapcsolatban, barátságban, a szülő-gyermek kapcsolat elmélyülésében szerepet játszik, fokozza annak szorosságát és memóriát képes írni. Ez a hormon bármeddig termelődik, akár életünk végéig is, és mi magunk is tehetünk azért, hogy fokozzuk kapcsolataink minőségét…
A rendhagyó Valentin-nap tipikus szerelmi bukások bemutatásával és értelmezésével zárult. “Hol hibázzuk el leggyakrabban?”-hangzott el a kérdés….és válaszokat is kaptunk az oly gyakori problémára…..A kötődés nélküli, lila ködben úszó szerelem általában magától véget ér, viszonylag sérülés-mentesen, legkésőbb a már említett “bűvös” két év után.
A kötődéses, testi szerelem által endorfinnal mélyített kapcsolatnak sokszor az a buktatója, hogy a két év után is együtt maradnak-kényszerből, megszokásból….A harmadik esetben, amikor a kötődés nemcsak a testi szerelem miatt alakul ki, hanem valódi érzelmekből, két év után ugyanúgy eltűnik a lila köd, de ez esetben tudatosan ápolni kell továbbra is a kapcsolatot, nem idegeskedni az apróságokon, mint középen megnyomott fogkrémes tubus és társaik…
   Az érdekes előadás tanulsággal is szolgált: ezeknek az anyagoknak értelmük van és lehet őket jól használni…A fenil-etil- amin erőt és önbizalmat ad, egyfajta marketing anyag, amely mindenkinek ad egy esélyt, hogy őt valaki a legszebbnek lássa….Az oxytocin a társszerelem hormonja, és az előző hormon termelődésének leállta után átveszi annak szerepét és egész életünkben tartó szoros kapcsolatot eredményezhet.

Ezt az ideális opciót prezentálta az előadás záróképe, két, egymásba fonódó ráncos kéz….az egész életen át tartó szerelem-szeretet jelképeként. A doktornő búcsúzójában azt kérte diák-hallgatóitól, hogy ezt a képet vigyék magukkal….hogy ők ne kerülhessenek bele a tízből hét boldogtalan ember csapdájába….

ra4

Hogyan látták az előadást a diákok? Álljon itt két 11. osztályos diák beszámolója:

Kosik Vivien, 11. DG osztály:

” Az előadás témája a szerelem biokémiája volt. Szerintem nem volt olyan diák, aki nem élvezte az együtt töltött egy órát. Eszter nyíltan beszélt hozzánk minden téren, ami ritka dolog, de mégis fantasztikus. Számtalan saját történetet is mesélt és mi is megoszthattuk vele élményeinket, vagy akár kérdezhettünk tőle. Számomra egy felejthetetlen élmény volt, köszönöm iskolámnak.”

Bánár Ákos, 11. DG osztály:

“Igazán színvonalas, sok mindenre kiterjedő, mégis mindenki számára érthető előadáson vehettünk részt, pedig hozzá kell tenni ,hogy valójában biokémiai dolgokról esett szó. Nekem nagyon tetszett, mert olyan dolgokat tudtam meg a jelenlegi állapotomról -ha lehet így mondani- amikről fogalmam sem volt .Akinek egy kis hajlama is van az ismeretek bővítésére, annak biztos, hogy hasonló a véleménye az enyémhez.”