Túléltük


Az őszi szünet előtti péntek délután és éjszaka néhány elszánt balassagyarmati és felvidéki diák és tanár számára nem a megszokott forgatókönyv szerint zajlott. A Mikszáth Kálmán Középiskola Diákönkormányzata és Rákóczi Szövetsége által szervezett, fizikai állóképességet és szellemi tudást egyaránt megkövetelő esemény immár évek óta óriási sikert arat a város középiskolásai körében. Ebben az évben is tíz csapat vállalkozott a megmérettetésre, nyolc a szervező középiskolából, egy a Balassi Bálint Gimnáziumból, egy pedig Felvidékről, Tornaljáról- nemzetközivé bővítve ezzel a mezőnyt.

túlélő1

Farkas Lóránd és Czibulya Márk tanár urak ebben az évben is kitettek magukért. Nehezebbnél nehezebb és furfangosabbnál furfangosabb feladatokkal várták a bátor vállalkozókat.

A kinti és benti helyszíneken zajló esemény délután három órakor kezdődött a Mikszáth Középiskola Hétvezér úti épületének udvarán, ahol elsőként a Gál Zoltán tanár úr által felállított akadálypályán kellett végigküzdeniük magukat az ekkor még fitt és erejük teljében lévő versenyzőknek. Ezt követően erőltetett menet a Springa-dombig, amelynek legmagasabb pontjára egymás hátán cipekedve jutottak fel a csapattagok. Ám a célban sem sok pihenő volt-Bellér Annamária tanárnő máris kezükbe adta a Rákóczi-szabadságharchoz és az 1956-os forradalmi eseményekhez kötődő előzetes felkészülést igénylő feladatlapot. A történelmi személyek életére vonatkozó kérdések megválaszolása után irány az iskola Tankonyhája, ahol íjászkodás után Seres Ilona és Cserhátiné Molnár Judit tanárnő várta az ekkor már fáradt (és éhes…) versenyzőket egy kis krumplipucolásra (Aki nem dolgozik, ne is egyék-jelszóval.) Az esti finom paprikáskrumpli egyik hozzávalóját így maguk a diákok készítették elő, nem csoda, hogy olyan finomra sikerült az étek!

túlélő2

Ezt követően gázálarcos futás várta a résztvevőket a Nyírjesben, melyet logikai teszet és rovásíársos feladat megoldása követett. Ezután az időközben beálló sötétségben mécsesek és fáklyák sejtelmes fényénél kúszópálya várta a csapatokat az Ipoly-parton.

túlélő3

Pap Andrea tanárnő azonban nem elégedett meg a kúszással, a versenyzőknek még az Ipoly folyóból is kellett vizet meríteniük. A sötétségben ez az állomás egyszerre volt veszélyes és hangulatos, de korántsem jelentett valódi akadályt a résztvevőknek. Sőt, ezután még a Kecske-ligetbe is volt erejük visszamenni, ahol a kinti feladatok megkoronázásaként, és egyúttal a vacsora előkészítéseként a tornaljai kollegák vezényletével levegőben lógó, fokhagymás töltelékkel megtöltött lufikat kellett kilyukasztaniuk.

túlélő4

Ezután igencsak jólesett a finom vacsora-immár a benti feladatok helyszínén, a Vármegyeháza dísztermében. A mindenre elszánt és reggelig talpon maradni óhajtó versenyzők  jóllakva és kicsit megpihenve vágtak neki a második fordulónak, a túlélőpróba nehezebbik részének. Hiszen ekkor már az álmosság és kimerültség egyre erőteljesebben jelentkezett- a vidám és koncentrációt igénylő feladatok azonban segítettek úrrá lenni a nehézségeken.

A kitartó harcosok elsőként kártyavár-építésben mérték össze ügyességüket , majd gépírás verseny, és Möbius szalagok készítése következett. A karaokeban minden csapat elénekelte, hogy “bukott diák már rég”, a szabadon választott dalok előadása pedig igazán elűzte -egy időre- az álmosságot a teremből.

Az éjszaka hátralévő részében antisztriptíz verseny, célbadobás zoknilabdával a karzatra, tetkórajzolás egymás hátára (tollal, a magyar történelem egy dicső eseményét megörökítve), mentálhigiénés teszt kitöltése, különböző sport- és  külső helyszínekhez kötődő feladatok tették próbára a versenyzőket.

A reggelig tartó versengés végén a résztevők igencsak kimerülten, de annál több élménnyel gazdagodva térhettek haza. Mindnyájan egyöntetűen állítják, hogy fantasztikus 24 óra van mögöttük, és jövőre újra szeretnének át-és túlélni egy ilyen napot.

A túlélőtúra végeredménye:

Helyezés Csapatnév Csapatkapitány Elért pontszám
1. Rohanó kígyók Víg Viktória 1285
2. Sivatagi rohamcsigák Gál Regina 1270
3. Áfész Kovács Bence 1045
4. Minionok Kosik Vivien 1039
5. Bear grylls mesterei Zagyi Balázs 1029
6. Felvidéki farkasok Vincze Norbert 988
7. Csillámpónik Köblös Martin 931
8. Euró Veres Bálint 832
9. Milfhunters Nagy Andrea 815
10. Exdiákok Ruzsin Szabina 570

 

Pontozás
Mindenkinek gratulálunk!
IMP