Gloria Victis!


A „Gloria Victis” a Rákóczi Szövetség immár 21 éves múltra visszatekintő rendezvénysorozata, mely az 1956-os forradalom és szabadságharcnak állít emléket. Minden évben október 21-23. között kerül sorra a közös megemlékezés, mellyel a Kárpát-medencei magyar fiatalok nemzeti összetartozás érzését kívánja erősíteni.

A háromnapos rendezvényre az anyaországon kívül valamennyi elcsatolt területről érkeznek középiskolás és egyetemista fiatalok. Így tettük mi is, és 22-án elutaztunk a fővárosba az emlékünnepségre.

GV1

Az ünnepség a Műegyetem központi épületében kezdődött, melyet megtisztelt jelenlétével többek között Sólyom László köztársasági elnök is.

GV2

Rétvári Bence államtitkár ünnepi beszéde után a határontúli magyarság nevében Bóna Zoltán, a felvidéki Diákhálózat elnöke mondott beszédet.

GV3

Megtekintettük a sárospataki 8kor társulat műsorát, majd elindult a fáklyás felvonulás. A kb. 2000 főt számláló menet fáklyákkal és zászlókkal haladt fegyelmezetten a Bem térig.

GV4

Az október 22-i ünnepségsorozat az ifjúsági találkozó legfelemelőbb része. 1956-ban az egyetemista fiatalok éppen ezen a napon indították el megmozdulásukkal a forradalmat, éppen ugyanezen az útvonalon vonultak fel tömegesen a Bem szoborhoz.

GV5

A Bem téren 1956-ban a műegyetemisták Lengyelországgal fejezték ki szolidaritásukat, ennek emlékére szolgál a fáklyás felvonulás. A fáklyás felvonulást 21. alkalommal szervezte meg a Rákóczi Szövetség. A menet 16 óra 30 perckor indult útnak a Rákóczi Szövetség koszorújával. A Bem térre érvén az ünnepség, amely hagyományosan a Műegyetemről induló fáklyás menet záró rendezvénye a Himnusz eléneklésével vette kezdetét.

GV6

Az ünnepség moderátora Erdélyi Claudia volt, az általa felkonferált szónokok beszédeit a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kórusának művei szőtték át. A megemlékezés főszónoka Csáky Pál, felvidéki író-politikus volt. A határon túli magyar ifjúság gondolatait Zsámbok Eduárd, a Rákóczi Szövetség Kolozsvári Helyi Szervezetének tagja tolmácsolta. A rövid megemlékezés után kezdetét vette a koszorúzási ünnepség, melyen iskolánk is koszorúzott. A megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult.

GV7
Közös kép Csáky Pállal

Az időközben ránk esteledő városban visszatérünk autónkhoz és vacsora után lelkileg feltöltődve, jó hangulatban hazaindultunk.