XIV. Magyar diákok és tanárok találkozója a Magyar Kálvárián


A Rákóczi Szövetség immár tizennegyedik alkalommal szervezte meg táborát július 14-20. között, melyen több mint 370 magyar diák és tanár vett részt. A résztvevők az anyaországon kívül Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről és Lengyelországból érkeztek.

Az egyhetes rendezvényen iskolánkból öt diák és egy kísérőtanár vehetett részt.

Berecz Boglárka, Német Viktor, Paulusz Larina, és Varga Nóra Czibulya Márk tanár úrral, Rembeczki Vivien pedig a szüleivel érkezett meg a sátoraljaújhelyi Várhegy Üdülőbe.

Regisztrálás után elfoglaltuk a szállásainkat és felfedeztük az üdülő hatalmas területét. Este ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a táborozás. Csáky Csongor, a szövetség főtitkára köszöntötte a táborozókat, majd Marosi István, beregszászi lelkész osztotta meg velünk gondolatait. Ezt követően Popovics Béla történész rövid előadásában Munkács történetével ismertetett meg minket. A megnyitó lezárásaként a Kárpátaljáról érkezett kisgejőci Kikelet Együttes zenés előadását hallgathattuk meg.

Regisztrációkor az egyes iskolákat különböző csoportokba osztották be, melyeket színes karszalagokkal különböztettek meg. Mi a pinkek csapatába kerültünk. Vacsora után a csoportoknak megbeszélés, a tanároknak pedig eligazítás következett.

Hétfőn Kassára kirándultunk. Idegenvezető kíséretében megtekintettük az óvárost, a Szent Erzsébet dómot. A székesegyház altemplomában megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc fejedelem szarkofágját. Este a táborba visszatérvén Szondi Miklós előadását hallgathattuk meg Kárpát-medencei ősiség címmel. Az este táncházzal zárult a Székelyudvarhelyi Boróka Táncegyüttessel.

A keddi nap a versenyek napja volt. Délelőtt a sportolni vágyók kispályás labdarúgásban, asztaliteniszben mérhették össze tudásukat, valamint versmondó verseny és rovásírás verseny is várta a nagyszámú érdeklődőt. Ebéd után Kiss Norbert, ifjúsági és sportkapcsolatokért felelős államtitkár előadásán vettünk részt, majd Ringer István régész-muzeológussal Sátoraljaújhely várához túráztunk. Este a sárospataki “8kor” színház Kiáltó szó című pódiumműsora következett.

Szerdán ismét kiránduláson vettünk részt. Meglátogattuk Borsiban Rákóczi Ferenc szülőházát, Dobóruszkán ellátogattunk Dobó István nyughelyéhez, majd a Szlovák-Ukrán határon fekvő Nagyszelmencre, a kettévágott falba utaztunk. A táborba visszafelé megálltunk a széphalmi Magyar nyelv Múzeumában, majd visszatérvén, Kisida Elek orvosprofesszor Értelmes élet című előadására került sor.

Csütörtökön Czibulya tanár urat Hauser Gabriella tanárnő váltotta, aki a sárospataki Rákóczi-várnál várta csapatunkat. A vár meglátogatása után megtekintettük a Református Kollégium történeti múzeumát, majd ebéd után visszautaztunk a táborba. Itt Trianonról hallhattunk Raffay Ernő történésztől, majd a felsőzsolcai ÁMK Fúvószenekar koncertjén vettünk részt. Ezután a Ketel vezér egyesület régi magyar harcászati bemutatója következett. Az este a Danger Close helyi rockegyüttes koncertjével zárult.

Pénteken délelőtt a Magyar Kálváriához túráztunk, ahol Németh Zsolt külügyi államtitkár és Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntött minket. Koszorúzás után visszatértünk a táborba, ahol az egyes csapatok vetélkedője következett. A versengés után Kiss Endre József, a Sárospataki Református Könyvtár igazgatójának A könyvesház titkai című előadását hallgathattuk meg. Az este a búcsúzásé volt a főszerep. Az egyes csapatok a hét folyamán összeállított produkcióikat mutatták be, majd tábortűzzel és hajnalig tartó bulival zárult a tábor.

Szombaton reggel összepakolás után – kissé meghosszabbítva kirándulásunkat – a sátoraljaújhelyi bobpályán siklottunk le, majd estig a sárospataki Végardó Fürdőben strandoltunk. Élményekkel, új barátságokkal gazdagabban érkeztünk haza.

sauh1

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek a lehetőséget. Jövőre újra megyünk, SAÚH!