Tokaji/Felvidéki kirándulás


A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a Rákóczi Szövetség jóvoltából Felvidékre utazhattak iskolánk diákjai és tanárai. A kirándulás három napja alatt meglátogattuk Tokajt, Nagykapost, Dobóruszkát, Nagyszelmencet, Borsit és Sárospatakot.

            Az első nap Tokajba megérkezvén a várost fedezhettük fel játékos formában. A diákok 5 fős csoportokat alkotva – a megkapott kérdésekre választ keresve – járták be a várost, aktívan megismerkedve a nevezetességekkel. A városnézés után egy családi pincészetbe látogattunk, ahol megismerkedhettünk a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Lehetőségünk nyílt megkóstolni a pincészet legjobb borait is.

              A második nap a testmozgásé volt. A reggeli után a Kopasz-hegy felé indultunk és Zagyvai tanár úr vezetésével felsétáltunk a helyenként igen meredek hegyen a TV-toronyig. A fáradtságot azonban elfelejtette velünk az elénk táruló szép kilátás. A gyalogtúra után Farkas tanár úr bográcsos chilis babbal várt. Ebéd után kenus vízitúrán vettünk részt a Tiszán és a Bodrogon. Este kellően kifáradtan tértünk nyugovóra.

              A kirándulásunk harmadik napján kora reggel útnak indultunk, hogy délelőtt időben megérkezhessünk Nagykaposra, az Energetikai Szakközépiskolába. Itt már vártak a diákok Magyar Enikő tanárnővel. A tanárnő körbe vezetett minket a városon. Megtekinthettük a város nevezetességeit. A turul szobornál megemlékeztünk Trianonról. Pásztor Csaba szavalata után Farkas tanár úr rövid előadást tartott a hazánkra erőltett “békediktátumról”.  

             A koszorúzással egybekötött megemlékezés után Dobóruszkára utaztunk. A plébános atya sok szeretettel fogadott minket a templomban, ahol meghallgathattuk a templomról és Dobó Istvánról tartott előadását.

            Ezek után a közeli Nagyszelmencre mentünk, ahol szembesülhettünk az irracionális határmódosítással. Czibulya tanár úr – mivel csak neki volt útlevele – át is lépte a határt, de az ukrán határőrök nem engedték a székelykapuhoz.

             Utolsó felvidéki állomásunk Borsiban volt, ahol megtekintettük a Rákóczi-kastélyt. A tárlatvezető úr lelkes előadását érdeklődve figyeltük és hazafias, buzdító szavait, életfelfogását szívünkben őrizve indultunk vissza a csonkaországba.

            Megálltunk Sárospatakon, ahol Hauser tanárnő bemutatta szülővárosát, annak nevezetességeit.

            A késő esti órákban érkeztünk meg Balassagyarmatra. Tartalmas kiránduláson vehettünk részt, melyet nagyon élvezett diák és kísérőtanár egyaránt. Megismerkedhettünk egy újabb elszakított országrésszel. Találkozhattunk felvidéki diákokkal, tanárokkal, emberekkel, akik esetenként másként látják a világot. Emberekkel, akik nemzetiségük miatt sokszor nehezebb körülmények között is kitartottak magyarságuk mellett, mely számunkra jó példával szolgál.