Megemlékezés a Felvidékről kitelepítettek emléknapjáról


A magyar törvényhozás a múlt év decemberében a Felvidékről kitelepítettek emléknapjává nyilvánította április 12-ét. A választás azért esett erre a napra, mert a Beneš-dekrétumok rendelkezése szerint 1947-ben ekkor kezdték meg a kollektív bűnösség vádjával megbélyegezett több mint hetvenezer csehszlovákiai magyar kitelepítését.

Iskolánk a Rákóczi Szövetség  helyi szervezetének rendezésében összetett megemlékezést rendezett az emléknap alkalmából. A rendezvény célja volt a középiskolás korosztállyal megismertetni a magyarság történelmének egyik legtragikusabb fejezetét, valamint közelebb hozni hozzájuk a Felvidék mai kulturális életét, hiszen a közös kultúra Trianon óta határokon átívelő összetartó kapocs a nemzet szétszakított testén.

A program rendhagyó történelemórával kezdődött, amelyen Baki Attila felvidéki történész tartott képekkel illusztrált érdekes előadást Magyarország XX. századi történetéről, háborúkról, Trianonról, a benesi etnikai alapú revans politikáról, amelynek több tízezer magyar esett áldozatul. Az előadás könnyen emészthető, élvezetes stílusa, az előadó rokonszenves egyénisége segített emészthetőbbé tenni az egyébként szomorú témát. Azért is örvendetes ez, hiszen történelmünk ezen időszaka kevésbé ismert, sokáig elhallgatott-eltitkolt volt, történelemórákon kevésbé kapott nagy hangsúlyt. Köszönet Baki Attilának, amiért segített közelebb hozni és jobban megértetni a diákokkal ezt az időszakot, az 1947-es kitelepítéseket, és azokat az áratatlan emberi sorsokat, akik a nagyhatalmi politika miatt váltak egyik napról a másikra földönfutókká.

deport1

A történelemóra után rendhagyó irodalomóra vette kezdetét. Megzenésített verseket hallhattunk a  Kicsi Hang Verséneklő Együttes ( Borbély Katalin, Menyhárt József, Bertók István) elődásában, akik Felvidékről, Dunaszerdahelyről érkeztek hozzánk. József Attila, Ady Endre, Radnóti Miklós örökérvényű sorai gyönyörű dallamokba öntve talán még közelebb kerültek a középiskolásokhoz.  Csodálatos előadásmód, szívhez szóló vagy éppen játékos dallamok, profi zene-és énektudás- mindez a főként diákokból álló közönséget elvarázsolta. A repertoárban gyerekversek is szerepeltek, jóleső érzés volt látni, ahogyan az érettségi vizsgák előtt álló, vagy a napi problémáktól terhes diákok legalább pár percre újra önfeledt, vidám kisgyerekekké váltak, s együtt énekeltek és tapsoltak az együttessel!

deport2 deport3

Köszönjük, Kicsi Hang, a feledhetetlen élményt!

További képek és videó a Galériában!