Erdélyi kirándulás


Nemzeti ünnepünk alkalmából kirándulást szervezett a Rákóczi Szövetség iskolánkban működő Ifjúsági Szervezete. Március 14-én, hajnali négykor elfoglalta a helyét a buszon a Nagyvárad – Kolozsvár – Torda útvonalat érintő kiránduláson részt vevő 40 diák és kísérő tanáraik. Délben érkeztünk meg a Nagyváradra, ahol Takács Zoltán, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium történelemtanára várt minket és bár hideg szél fújt és eső esett, körbejártuk a várost Zoltán vezetése mellett.

erdély

Magyarsággal, hittel teli szavai megindító és lelkesítő útravalóul szolgáltak a társaságnak, megadva a kellő szellemiségi alapot a további napokra.

Az esti órákban megérkeztünk szálláshelyünkre, Tordaszentlászlóra, ahol a vacsora után elfoglaltuk szállásainkat. 4-10 fős csoportokban családoknál szálltunk meg, akik nagyon szívélyesen vártak minket.

Március 15-én a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumba mentünk, ahol részt vettünk az iskola ünnepélyén. Nagy szeretettel várt Káptalan Erna aligazgató, az ünnepi előadás pedig még sokáig az emlékeinkben marad. Az iskolai rendezvény után Tamás-Sajtos Ilona idegenvezetőnkkel megtekintettük a Farkas utcai református templomot, majd a Szent Mihály templomba mentünk, ahol részt vettünk az ökumenikus istentiszteleten.

erdély2

A hideg szél és szakadó hó ellenére a város utcái megteltek kokárdát viselő és magyar zászlót lobogtató fiatalokkal. Idegenvezetőnk a zord időjárás miatt röviden bemutatta a várost, majd a busszal tettünk egy nagyobb kört, megtekintve a város jelentősebb nevezetességeit.

Este a szálláshelyünkön vettünk részt az emlékünnepségen. Az istentisztelet után a művelődési házban folytatódott az ünnepség, ahol a helyi fúvószenekart hallgathattuk meg és a polgármester kaláccsal és borral kínálta jelenlévőket.

Utazásunk harmadik napján a tordai sóbányába látogattunk. A csoportvezető bemutatta a bányát, megtudtuk, hogy miként termelték ki a sót a bányászok a múltban. Ezt követően individuálisan körbejártuk a létesítményt, csónakáztunk a bánya mélyén lévő tavon, billiárdoztunk, felültünk az óriáskerékre.

A bánya után Torda központjába buszoztunk, ahol a Jósika Miklós Elméleti Líceum történelemtanárával, Józan Erzsébettel találkoztunk. Erzsébet és egy kedves diákja körbevezetett a városon, megismertetve a város nevezetességeivel és történelmével.

A nap végén fáradtan érkeztünk vissza Tordaszentlászlóra, hogy elfogyasszuk vacsoránkat és nyugovóra térjünk.

Vasárnap, az utolsó napon elindultunk hazafelé. Útközben megálltunk a kalotaszegi Inaktelkén. Itt Gyurka Izabella tanító megmutatta a lánykori szobáját, az esküvőjéhez készített hozományt, a kalotaszegi népviseletet, melyet fel is lehetett próbálni.

Utunkat folytatva megálltunk még Kőrösfőn, ahol ajándékokat vásároltunk. Utolsó erdélyi megállónk Erdély bejáratánál, a Király-hágónál volt.

erdély3

Sok szép élménnyel érkeztünk haza, melyet nem fogunk el felejteni, s ezért hálásak vagyunk a Rákóczi Szövetségnek!