Vezetőképző Budapesten


A Rákóczi Szövetség jóvoltából iskolánk helyi szervezetéből két diák – Kosik Vivien és Gyimesi Elizabeth – vehetett részt október 5-7. között a fővárosban a szervezet vezetőképzőjén.

Több mint 30 iskola két-két diákja és egy kísérő tanára gyűlt össze a Rubin hotel nagytermében a megnyitón. A hazai résztvevőkön kívül érkeztek diákok Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról. A regisztrációkor mindenki egy-egy csoportba be lett osztva, így elősegítve a „vegyülést”. A csoportok feladatot kaptak, melyet a zárónapon kellett prezentálniuk.

A megnyitót követően diákok-tanárok különváltak. A diákok a csoportmunkát kezdték meg, míg a tanárokat Halzl József, a szövetség elnöke várta egy jóhangulatú borkóstolóra. Ezután mindannyian Bogár László közgazdász előadását kísérhettük figyelemmel. Vacsora után a szálloda wellness szolgáltatásait vehettük igénybe.

A korai ébresztőt és reggelit követően ismét előadások vártak ránk. Kisida Elek, orvos – Az értelmes élet című előadását hallhattuk, majd Kedves Gyula történész az aradi vértanúkkal kapcsolatban osztotta meg velünk gondolatait. Végül Käfer István történész a szlovákok magyarországi hazafiságáról tartott felettébb érdekes előadást. Ebéd után Takaró Mihály irodalomtörténész kalauzolt el bennünket Wass Albert életébe, munkásságába, világába. Talán ez volt a hétvége legjobb előadása. A csoportok ekkor ismét félrevonultak, majd vacsora után a Művészetek Palotájába indultunk. Itt a Nemzeti Filharmonikusok előadását hallgathattuk meg (R. Strauss: Hallgatag asszony, Hacsaturján: Desz-dúr zongoraverseny és Csajkovszkij: IV. szimfónia). Az előadás után rövid autóbuszos városnézés következett, melyet a Citadellán zártunk le. Éjfél körül érkeztünk vissza szállásra.

A zárónapon a csoportok prezentálták a hétvégi munkájuk eredményét  – egy iskolai megemlékezést kellett megszervezni, felvázolni (Lehet elfogult vagyok, de szerintem Lizi és Vivi csoportja oldotta meg legjobban a feladatot). Végül Halzl József 56-os visszaemlékezéseit hallgattuk meg, illetve megbeszéltük az akkori eseményeket.

A hétvégét Csáky Csongor főtitkár és Bajnóczi Gábor szervező kiértékelése követte, majd ezután a forgalmi dugókba vetettük magunkat, és az útlezárásokat legyőzve, kikerülve, a lányok zenei ízlését eltűrve sikeresen hazavezettem a négykerekűmet.

Úgy gondolom, hogy nagyon hasznos hétvégén vehettünk részt a Rákóczi Szövetség jóvoltából, amit ezúton is köszönünk.